مربی ارشد کشوری عنوان کرد؛ عوارض مصرف کافئین در دوران حاملگی
|به گزارش یسکافه، عضو کمیته ترویج تغذیه با شیرمادر، در مورد مشکلات شیردهی مادران گفتگو نمود.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، مژده مظلومی، با بیان این مطلب که یکی از اشکالات شیردهی، زخم نوک پستان است، به علل ایجاد کننده آن اشاره نمود و اضافه کرد: زخم هایی که در ایام اول بعد از تولد نوزاد ایجاد می شود، اساسا به دنبال روش های غلط شیردهی اتفاق افتاده است و باید سریعاً تحت ویزیت پزشک یا مشاور شیردهی، روش های صحیح شیردهی به مادر شیرده آموزش داده شود. وی افزود: مادرانی که در هر بار شیردهی نوک پستان را با آب و صابون شستشو می دهند، با خشکی و زخم نوک پستان مواجه خواهند شد، همینطور گاز گرفتن نوک پستان مادر توسط نوزاد شیرخوار، از دیگر علل زخم شدن نوک پستان مادر شمرده می شود. عضو کمیته ترویج تغذیه با شیر مادر اظهار داشت: اگر زخم سینه مادر شدید بود، سفارش بر اینست که یک قطره شیر مادر بر روی زخم مالیده شود تا به ترمیم زخم نوک پستان کمک نماید، همینطور پمادهای حاوی لانولین خالص که خوشبختانه بعد از مصرف هم احتیاج به شستشو ندارد همچون درمان های زخم های بوجود آمده در نوک پستان مادر شیرده است. مظلومی خاطرنشان کرد: گاهی زخم بوجود آمده در ناحیه نوک پستان به حدی دردناک است که به مادر سفارش می شود: مدت کوتاهی از این پستان به نوزاد خود شیر ندهد و با کمک دست یا شیردوش، دوشیدن شیر از این پستان را انجام دهد و با روش هایی غیر از استفاده از شیشه شیر، به نوزاد خورانده شود. وی به مادرانی که نوک پستانشان توسط شیرخوار گاز گرفته می شود، سفارش کرد: بدون هیچ گونه واکنشی در چهره و صدا به آرامی سر بچه را به سمت سینه خود فشار دهید، در این حالت راه نوک بینی بسته می شود و کودک نوک پستان را رها می کند، بدین ترتیب نوزاد متوجه می شود که همراه با گاز گرفتن امکان خوردن شیر قطع می شود و به مرور گاز گرفتن را رها می کند. مظلومی در پاسخ به این سؤال که تاثیر کافئین بر حالت تهوع و دوران ویار چیست، اظهار داشت: کافئین علاوه بر ایجاد حالت رفلاکس در مادر باردار، به سبب عبور از جفت در صورت مصرف زیاد روزانه، به تولد نوزاد کم وزن و یا حتی به سقط منجر می شود، او از قهوه، چای و نوشابه های گازدار بعنوان مواد غذایی کافئین دار نام برد و اضافه کرد: هر فنجان قهوه ۱۰۰ میلی گرم کافئین دارد و یک مادر آبستن حداکثر می تواند ۲۰۰ میلی گرم یعنی دو فنجان قهوه در روز میل کند. عضو انجمن ترویج تغذیه با شیر مادر یادآوری کرد: نوشیدن ۴ فنجان چای معادل دو فنجان قهوه کافئین دارد، ازاین رو مادر آبستن باید از نوشیدن بیشتر از ۴ فنجان چای خودداری کند.(در افراد عادی هم باید مصرف مایعات کافئین دار با محدودیت انجام شود) مربی ارشد کشوری و مشاور شیردهی افزود: بسته شدن پستان در شرایطی ایجاد می شود که جریان شیر برقرار باشد اما تخلیه مکرر شیر اتفاق نیفتد، این حالت معمولا در ایام چهارم و پنجم پس از زایمان اتفاق می افتد، در این حالت پوست پستان براق می شود و حالت احتقان پیدا می کند. برای پیشگیری از بسته شدن پستان سفارش می شود تماس پوست به پوست مادر و نوزاد در ساعت اول بعد از تولد اتفاق بیفتد و همینطور شیردهی به صورت متناوب و حتی در ساعات شب صورت گیرد. مظلومی در پاسخ به این سؤال که در صورت بروز احتقان در پستان مادر شیرده، چه باید کرد؟، اظهار داشت: مادر پیش از انجام شیردهی کمپرس آب گرم انجام دهد، سپس کم کم پستان را بدوشد و بعد سینه را در دهان نوزاد قرار دهد همینطور با انگشتان دست به صورت دوار اطراف پستان را ماساژ دهند که اندکی نرم و پستان سبک شود. او به مادرانی که در این حالت مایل به استفاده از شیردوش هستند، سفارش کرد: باید از شیردوش به آهستگی و با فشار کم استفاده گردد. وی تصریح کرد: پس از شیردهی از پستان ملتهب شده، به مادر سفارش می شود: به انجام کمپرس یخ (قرار دادن تعدادی یخ در کیسه فریز و گذاشتن آن بر روی سینه ها) مبادرت کند. مظلومی، قانون تولید شیر در پستان مادر را قانون عرضه و تقاضا دانست و اظهار داشت: ادامه شیردهی در صورتی میسر است، که نوک پستان مادر توسط نوزاد مکرراً در خلال شبانه روز مکیده شود.
منبع: یسکافه