گزارش یسکافه؛ ایرانیها ۳۵ درصد کمتر از آمار جهانی شیر می خورند

یسکافه: شیر، مهم ترین ماده غذایی مورد نیاز بدن است که مصرف آن، علاوه بر بهبود سلامت جسم، بر سلامت روح و روان هم اثرگذار می باشد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، کارشناسان تغذیه و متخصصان علوم پزشکی، متفق القول بر این عقیده اند که حذف شیر و لبنیات از سبد غذایی، تبعات ناگواری در پی دارد و می تواند مقدمه ای برای وقوع یک فاجعه انسانی تلقی شود. زیرا، جسم و روح انسان به غذای سالم و مقوی نیاز دارد تا بتواند خوب فکر کند و خوب کار کند. مواد مغذی که در شیر وجود دارد، به قدری برای انسان مهمست که اگر بخواهد هر کدام از محصولات لبنی را حذف کند؛ می تواند با مشکلاتی برای سلامت جسم و روان همراه باشد. در همایش «مسئولیت اجتماعی: سرانه مصرف شیر» که با حضور مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و کارشناسان صنعت و دانشگاه برگزار گردید، تبعات حذف شیر و لبنیات از سبد غذایی، مورد بحث و بررسی قرار گرفت. احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که سازمان برنامه و بودجه بایستی بودجه لازم برای توزیع شیر رایگان در تمامی مدارس کشور را مصوب و در اختیار وزارت آموزش وپرورش قرار دهد، اظهار داشت: پایین بودن سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور برخلاف سفارش های تغذیه ای از طرف وزارت بهداشت است. درحالی که سه واحد مصرف لبنیات در روز سفارش شده، اما میزان و میانگین مصرف فعلی کشور، یک واحد در روز است. وی ادامه داد: در دفتر بهبود تغذیه، هدفگذاری بلندمدتی را مطرح کرده ایم که مطابق آن، میزان مصرف لبنیات در سال ۱۴۰۵ نسبت به سال ۱۴۰۲ باید حداقل ۲۵ درصد افزایش یابد که بطور قطع با تعامل با بخش خصوصی امکان پذیر خواهد بود. اسماعیل زاده، با مطرح کردن سایر استراتژی های وزارت بهداشت برای افزایش سرانه مصرف شیر، افزود: استراتژی دوم ما در بحث آموزش و افزایش مصرف شیر و لبنیات، دسترسی به شیر و لبنیات ارزان است و دسترسی مردم به شیر و لبنیات ارزان باید بسادگی فراهم باشد. وی تاکید کرد: سازمان برنامه و بودجه باید بودجه لازم برای توزیع شیر رایگان در تمامی مدارس کشور را مصوب و در اختیار وزارت آموزش وپرورش قرار دهد. این شرایط به پیگیری های مستمر وزارت آموزش وپرورش نیاز دارد. در ادامه، خاتمی مقدم کارشناس صنایع غذایی اظهار داشت: اعداد متفاوتی در مورد سرانه مصرف شیر در کشور مطرح است، اما جملگی آنها با تغییراتی اندک، بر روی میانگین کلی اتفاقِ نظر دارند. در جهان مطابق با آمار سازمان ملل، تا انتهای سال ۲۰۲۰، جهان با جمعیت ۸ میلیارد نفری مواجه می باشد و مطابق با آمار فائو ۹۳۰ میلیون تن شیر تولید می شود که به مفهوم سرانه مصرف ۱۱۶ کیلوگرمی شیر در جهان است. وی افزود: در ایران مطابق با آمار مرکز آمار، جمعیت کشور در سال ۱۴۰۰ حدود ۸۴ میلیون و ۷۱۴ هزار نفر برآورد شده که سرانه مصرف شیر در آن به عدد ۷۸ کیلوگرم رسیده است. بایستی توجه داشت که سرانه تولید به مفهوم سرانه مصرف نیست، پس ما از متوسط مصرف جهانی، ۳۵ درصد کمتر مصرف می نماییم. حسین چمنی مشاور انجمن صنایع لبنی ایران اظهار داشت: وزارت بهداشت در این سال ها سهم خودش را به هیچ وجه در مسئولیت اجتماعی ادا نکرده است. من تصور می کنم، سیستم سلامت نام بی مسمایی است؛ چونکه بجای سلامت و پیشگیری، روی «درمان» مردم سرمایه گذاری می نماید. از ین جهت، نام نظام درمانی نام منطقی تری برای آن به نظر می آید. گیتی کریم استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با تکیه بر لزوم توجه به بُعد اقتصادی در لطمه شناسی کاهش سرانه مصرف شیر، اظهار داشت: مسئله سرانه مصرف شیر بیش از هرچیزی بعد اقتصادی دارد، پس نیازمند کنش و پژوهش بیشتر اقتصاددانان است. وی با طرح این سوال که آیا برنامه ششم توسعه را خوانده اید، اضافه کرد: کدام یک از بندهای آن به عاقبت رسیده که ما حالا داریم از برنامه هفتم صحبت می نماییم. روشنک روستایی متخصص تغذیه، در سخنانی با محوریت «سرانه مصرف لبنیات در ایران، چالش ها و موانع»، به کاهش مصرف لبنیات در جامعه طی یک دهه گذشته اشاره نمود و اظهار داشت: درباره ی مصرف شیر و لبنیات در ایران آمارهای مختلفی وجود دارد که برمبنای آن می توان نتیجه گیری کرد مصرف لبنیات در کشور به میزان قابل توجهی کمتر از مقادیر سفارش شده است. این مقدار وقتی شایسته توجه بیشتری می شود که نسبت به دهه پیشین بطور معناداری با کاهش مواجه بوده و به دهه هفتاد عقبگرد داشته است. کاندید دکتری سیاست غذا و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: در کشورهای با درآمد پایین و متوسط که عموماً دسترسی محدودی به منابع غذایی با منبع حیوانی دارند، نقش شیر و لبنیات در رژیم غذایی بسیار پررنگ تر است. در حقیقت لبنیات مجموعه ای از مواد مغذی کلیدی را تامین می کنند که تامین آن بوسیله رژیم های غذایی فاقد محصولات لبنی یا محدود از آن دشوار است. وی با اشاره به قطع شیر مدارس، افزود: مقوله شیر مدرسه که از سال ۱۳۷۹ شروع و تا تحت پوشش قرار گرفتن تمام دانش آموزان در سراسر کشور ادامه پیدا کرد، به سبب عدم اختصاص بودجه کافی در سال ۱۳۹۶ متوقف گردید و از سال ۱۳۹۸ در بعضی استانها و مقاطع بطور محدود در حال اجراست. بدین سبب بنظر می رسد علاوه بر لزوم تجدیدنظر در سیاست های کلان اقتصادی، اتخاذ سیاست های حمایتی تأثیرگذار برای حمایت همزمان از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان لبنیات خصوصاً در گروههای لطمه پذیر مانند کودکان یا دهک های درآمدی پایین جامعه ضرورت دارد. روستایی در آخر اظهار داشت: وضعِ ما خوب نیست و از حیث سرانه مصرف به دهه هفتاد بازگشته ایم و نیاز داریم که ساختارها، بازبینی شود. محمود نجفی عرب، رییس اتاق تهران، با انتقاد از قطع یارانه شیر برای دهک پایین و مسئله شیر مدارس گرفتار اشتباه بزرگی شد، اظهار داشت: من به وزیر بهداشت هشدار می دهم، چونکه ایشان متوجه نیست که قطعِ شیر برای قشر ضعیف جامعه، چه لطمه هایی را به این طبقه وارد خواهدنمود و در رشد مغزی و فیزیولوژیکی اقشار مختلف چه تأثیر منفیِ بزرگی خواهد گذاشت. وی ادامه داد: حجم بالایی از پوکی استخوانی که این سال ها شاهدِ آن هستیم، حاصل همین بی توجهی ها و سیاستگذاری های نادرست است. چطور است که به روغن و شکر که ضدِ سلامت هستند یارانه می دهیم، اما برای لبنیات که این همه در سلامت و پویایی تن و روانِ یکایک افراد جامعه نقش مهمی ایفا می کند، یارانه که هیچ، همان شیر مدارس را هم قطع می نماییم. نجفی عرب با انتقاد از سیاست دستوری دولت، اظهار داشت: بصورت بطورکامل علمی و مستند، بررسی های بسیاری انجام شده و امروز به این نتیجه رسیده ایم که سیستم رانتی-یارانه ای دولت در قبال کارخانجات و صنایع لبنی، نتیجه عکس می دهد. پس بهترین شیوه، باز گذاشتنِ بازار برای رقابت و دوری از انحصار است.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.