چگونه در تعطیلات عید چاق نشویم؟
|یسکافه: در روزهای دید و بازدیدهای نوروزی، بطور معمول برنامه غذایی روزانه تغییر می کند که این تغییرات ممکنست سلامت بدن را به خطر بیندازد. یکی از اشکالات اساسی که بیشتر مردم در نوروز با آن مواجهند، اضافه وزن ناشی از مصرف زیاد شیرینی، شکلات، آجیل و… است.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، اضافه وزن و چاقی خود زمینه ساز دیابت نوع دو، فشار خون بالا، چربی خون بالا و بیماریهای قلبی عروقی است.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، البته با رعایت نکاتی در تغذیه خود در تعطیلات نورزوی می توانید از بروز اضافه وزن و چاقی پیشگیری کنید:
– از انواع شیرینی های ساده و در اندازه کوچک برای پذیرایی مهمانان خود استفاده کنید. تا مهمانان با افزایش دریافت قند و چربی اضافی مواجه نشوند. خودتان نیز اگر مایل به مصرف شیرینی هستید، از شیرینی های ساده و کوچک و به مقدار کم استفاده کنید. شیرینی های تازه که با مقادیر زیاد شکلات، خامه یا ژله تهیه می شوند، میزان کالری بالایی دارند و مقادیر زیادی قند و چربی وارد بدن می کنند که علاوه بر اضافه وزن، بالارفتن میزان چربی های خون را نیز بدنبال خواهد داشت. بر این اساس سفارش می شود در طول روز اگر به میهمانی های مختلفی می روید حساب تعداد شیرینی هایی را که می خورید، داشته باشید. اگر در یک دید و بازدید شیرینی میل کردید، در دید وبازدید بعدب بجای شیرینی یک عدد میوه مصرف کنید.
– میوه ها علاوه بر دارا بودن ویتامین ها و املاح معدنی که برای حفظ سلامت بدن لازمند، حاوب ترکیباتی به نام آنتی اکسیدان هستند که نقش آنها در پیش گیری از بیماریهای غیرواگیر ازجمله دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان ها شناخته شده است. آنتی اکسیدان ها بوسیله ترکیب شدن با رادیکال های آزاد که بدنبال واکنش های اکسیداسیونی در بدن تولید می شوند، از لطمه و تخریب سلول های بدن جلوگیری می کنند. درمیان میوه ها، مرکبات و سیب از پرخاصیت ترین هاست. مصرف موز به سبب داشتن کالری زیاد باید محدود شود. همین طور از آنجا که خیار کالری بسیار کمی دارد و جای میوه را می گیرد، برای کسانی که اضافه وزن دارند یا مراقب قند خون خود هستند بسیار مناسب می باشد.
– برای صرف چای، بجای قند و شکلات، از کشمش، توت خشک یا خرما در حد کم استفاده کنید. اگر قهوه و نسکافه برای پذیرایی سرو می شود از نوع بدون قند آن استفاده کنید.
– درمصرف آجیل زیاده روی نکنید. انواع مغزها وتخمه ها حاوی مقادیر زیادی چربی هستند. بطوریکه هر ۱۰۰ گرم آنها حاوی ۵۰۰ تا ۶۰۰ کالری است. از انواع آجیل های بدون نمک یا کم نمک استفاده کنید. آجیل های شور با داشتن مقادیر زیاد نمک، زمینه را برای فشار خون بالا فراهم می کنند. خصوصاً افرادی که به فشار خون بالا گرفتار هستند و همین طور بیماران قلبی عروقی باید از مصرف آجیل های شور اجتناب کنند.
– در وعده ناهار و شام، اگر چندین نوع غذا سرو می شود، تا حد امکان به یک نوع غذا بسنده کنید و برای احتراز از دریافت زیاد کالری که با مصرف غذاهای چرب و سرخ شده وارد بدن می شود، اهتمام کنید نیمی از بشقاب خودرا با سالاد و سبزی پر کنید. بدین سان میزان دریافت کالری حاصل از غذای مصرفی محدود می شود. ضمنا سالاد و سبزی به سبب داشتن فیبر، جذب چربی ها و مواد قندی را نیز کاهش داده و بدین ترتیب از اضافه وزن جلوگیری می کند.
نکات مهم در دید و بازدیدهای عید
– اهتمام کنید از شیرینی های کوچک و کم شیرین استفاده کنید.
– مجبور نیستید طی هر دیدار از تمام مواد غذایی موجود در منزل میزبان استفاده کنید.
– درصورت امکان فاصله های بین چند دیدار را پیاده طی کنید.
– از انواع شربت های خانگی کم شیرین مانند شربت سکنجبین، شربت خاکشیر، شربت به لیمو، شربت آبلیمو و… استفاده کنید.
– به تغذیه سالمندان و کودکان توجه بیشتری کنید تا از پرخوری و یا بیش خواری آنها جلوگیری شود.
– درصورت نبود زمان کافی برای پخت و پز غذا در روزهای عید به جهت دید و بازدیدهای زیاد و مصرف آجیل و شیرینی و میوه در ضمن روز اهتمام کنید وعده ناهار و شام بسیار سبک مانند استفاده از نان و پنیر وسبزی، نان و پنیر و خیارو گوجه فرنگی، فرنی، سوپ های ساده و… استفاده کنید و از مصرف غذاهای آماده و پرچرب و فست فودها خودداری کنید.
– بلافاصله بعد از صرف شام نخوابید یا پیش از خواب آجیل زیاد مصرف نکنید.
– توجه بیشتر به مصرف آجیل وشیرینی در روزهای نوروز شما را از مصرف سایر گروههای غذایی مانند شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات و سبزی و میوه دور می کند. در نوروز اهتمام کنید بیش از انواع سبزی های خام و پخته خصوصا سبزی خوردن و سالاد خانگی استفاده کنید.