صفر تا صد تغذیه گروه های پرخطر در ایام کرونائی
|مسئول بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، داشتن یک برنامه غذایی مناسب، فعالیت بدنی و مدیریت استرس را، از مهم ترین نکات پیش گیری از مبتلاشدن به کرونا دانست.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، فرشته فزونی، تقویت سیستم ایمنی بدن را یکی از راه های مهم محافظت در برابر کرونا برشمرد و با اشاره به تاثیر تغذیه سالم در تقویت سیستم ایمنی به تشریح اصول تغذیه مناسب در دوران قرنطینه خانگی پرداخت. وی با اشاره به احتمال افزایش مصرف مواد غذایی پرکالری و تنقلات نامناسب دردوران قرنطینه اظهار داشت: افزایش دریافت غذاهای چرب، نوشیدنی های شیرین و پر کالری، کم تحرکی، افزایش زمان تماشای تلویزیون و استفاده بیشتر از کامپیوتر، تبلت و موبایل از علل اصلی اضافه وزن و چاقی در این دوران بشمار می رود که متاسفانه سلامت را به خطر می اندازد. فزونی این دوران را زمان مناسبی برای انتخاب و تهیه غذاهای سالم و با ارزش تغذیه ای مناسب برشمرد و تصریح کرد: هر خانواده می تواند با مدیریت مطلوب از یک رژیم غذایی متعادل و سالم برخوردار شود. وی داشتن یک برنامه غذایی مناسب، فعالیت بدنی و مدیریت استرس را بهترین راه برای حفظ سلامت، تقویت سیستم ایمنی بدن، پیش گیری از کرونا و کنترل وزن عنوان نمود. بگفته فزونی، برنامه غذایی مناسب به مفهوم مصرف متعادل و متنوع همه گروه های غذایی یا جایگزین آنها شامل انواع میوه ها، سبزی ها، غلات کامل، لبنیات کم چرب، انواع گوشت ها (قرمز، مرغ، ماهی و طیور) حبوبات و تخم مرغ است. مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی باتوجه به کاهش فعالیت بدنی در دوران قرنطینه بر دریافت انرژی روزانه در حد متعادل اصرار کرد و حضورکودکان و نوجوانان در منزل را فرصتی برای مشارکت در مراحل تهیه غذا وآشنایی با غذاهای سالم برشمرد. مواد غذایی موثر در تقویت سیستم ایمنی فزونی تقویت سیستم ایمنی بدن را یکی از راه های مهم محافظت از بدن در مقابل بیماریها ذکر کرد و اضافه کرد: با مصرف غذاهای غنی از مواد مغذی و رفتارهای سالم غذایی می توانیم سیستم ایمنی قوی تری داشته باشیم. مهم ترین سفارش های تغذیه ای – برنامه ریزی منظم برای صرف وعده های اصلی غذایی و میان وعده در ضمن روز خصوصاً صبحانه کامل اهمیت دارد.
– استفاده از تخم مرغ، شیرکم چرب، پنیرکم چرب و کم نمک، نان و غلات سبوس دار و میوه و سبزی در وعده صبحانه مفیدست.
– از انواع میوه ها و سبزی های تازه استفاده گردد. مصرف انار، سیب، مرکبات، توت فرنگی، زردآلو، طالبی، موز، انبه، هندوانه، کیوی و یا هر نوع میوه دیگری که دردسترس است.
– مصرف سبزی هایی نظیر هویج، کدو حلوایی، انواع فلفل، سبزی های دارای برگ سبز (اسفناج و کاهو)، گوجه فرنگی، خیار، انواع کلم و سایر میوه ها و سبزی ها.
– استفاده از انواع سبزی ها در وعده های غذایی اصلی (انواع سالادها، آش ها، خورشت ها، سوپ ها، خوراک، انواع پلو)
– مصرف انواع مرکبات (پرتقال و نارنگی و لیمو ترش و نارنج) به صورت منظم و روزانه حداقل دو عدد در روز سفارش می شود. مرکبات حاوی ویتامین C هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند.
– دریافت مکمل های سفارش شده از قبیل ویتامین D بر طبق پروتکل های ابلاغی برای گروه های سنی مختلف صورت گیرد.
– مصرف منابع غذایی حاوی آهن( انواع گوشت و حبوبات) همراه منابع غذایی ویتامین C (مانند نارنج و آبلیموی تازه) بمنظور جذب بهتر آهن.
– استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ۶ B مانند تخم مرغ، مرغ، ماهی، قارچ، حبوبات و آجیل ها
– مصرف مایعات گرم فراوان، آب شرب سالم بعنوان بهترین نوشیدنی برای رفع تشنگی، آب میوه های تازه، دوغ کم نمک و بدون گاز، شربت های خانگی بسیار کم شیرین.
– مصرف غلات کامل سبوس دار مانند نان های سبوس دار، غلات کامل حاوی ویتامین های گروه B و سلنیوم هستند که می تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کنند.
– مصرف شیر و لبنیات) کم چرب (و ترجیحاً پروبیوتیک به مقدار حداقل دو لیوان در روز
– مصرف انواع ماهی حداقل دو بار در هفته به سبب داشتن امگا ۳ و سلنیوم نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد.
– انواع آجیل و مغز های بی نمک منبع خوبی از ویتامین E و روی و سلنیوم هستند. البته نباید درمصرف آنها زیاده روی کرد.
چه نوع مواد غذایی نباید خورد
مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی با تاکید بر اجتناب از مصرف فست فودها، گوشت های فرآوری شده و غذاهای سرخ شده اظهار داشت: این مواد حاوی نمک زیاد، اسید های چرب ترانس و اشباع بوده و برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی نامطلوب هستند.
به گفته وی، میان وعده های غذایی با ارزش تغذیه ای کم مانند غلات حجیم شده، شکلات، چیپس، پاستیل، چوب شور، آب نبات و امثال آنها نیز نباید مصرف شود.
فزونی در ادامه اشاره کرد: انواع نوشیدنی های شیرین، نوشیدنی های گازدار، آب میوه های صنعتی، بیسکوئیت، شیرینی و کیک های خامه ای و شکلاتی، انواع شکلات ها، و بستنی ها نیز نباید مصرف شود.
توصیه های تغذیه ای برای سالمندان
وی با بیان این مطلب که پروتئین مورد نیاز بدن سالمندان باید از گوشت های کم چربی، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، فرآورده های لبنی بدون چربی یا کم چربی تامین گردد اضافه کرد: حبوبات نیز از منابع گیاهی پروتئینی هستند که اگر با غلات مصرف شوند تمامی نیاز بدن به پروتئین را تامین می کنند.
فزونی سفارش کرد: مکمل ها و داروهای مورد نیاز سالمندان برای مدت یک تا سه ماه تامین گردد تا مجبور به خروج مکرر از منزل نباشند.
انجام هماهنگی های لازم برای ارسال مواد غذایی ضروری، لبنیات، نان، میوه و سبزی مورد نیاز سالمندانی که به تنهایی زندگی می کنند از طرف نزدیکان، نگهداری مواد غذایی به روش مناسب و بهداشتی، توجه به ضدعفونی کردن سبزی ها و میوه ها، قدم زدن روزانه در محیط منزل برای حفظ عملکرد ماهیچه ها و جلوگیری از تحلیل عضلانی ناشی از کم تحرکی بعضی از سفارش ها برای سالمندان در این دوران قرنطینه بود.
وی با اشاره به مشکلات گوارشی سالمندان اشاره کرد: بهتر است از مواد با ارزش غذایی بالا مانند مغزهای آسیاب شده در داخل غذاها و یا به صورت مجزا استفاده گردد که هم هضم و جذب بهتری دارد و هم منبع خوبی از امگا ۳ بعنوان ضد التهاب است.
فزونی با اشاره به کاهش جذب کلسیم و ویتامین D در سالمندان و پوکی استخوان بر ضرورت مصرف روزانه مکمل کلسیم یا کلسیم دی و مصرف ماهانه مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین دی اصرار کرد و اضافه کرد: سالمندان باید روزانه علاوه بر مکمل ها حداقل ۲ واحد شیر و لبنیات کم چرب مصرف کنند و در صورت عدم تحمل گوارشی، ماست و پنیر یا شیر بدون لاکتوز مصرف کنند.
به گفته وی، هر واحد لبنیات برابراست با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا ۶۰-۴۵ گرم پنیر کم نمک (به اندازه دو قوطی کبریت).
مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی، با اشاره به کاهش جذب ویتامین ۱۲ B در سالمندان مصرف روزانه مقدار مناسب گوشت ها ترجیحاً مرغ و ماهی، شیر و تخم مرغ را سفارش کرد و اضافه کرد: کمبود ویتامین ۶ B به علل مختلف در این سنین شایع است. مصرف روزانه منابع غنی این ویتامین همچون انواع گوشت، شیر، تخم مرغ، حبوبات و غلات کامل (سبوس دار) به تامین این ویتامین و تقویت سیستم ایمنی بدن سالمندان کمک می نماید.
فزونی آهن را از دیگر ریزمغذی های موثر در تقویت سیستم ایمنی برشمرد و اظهار داشت: سالمندانی که به سبب دریافت کم منابع غذایی آهن گرفتار کمبود آهن و کم خونی می شوند، مقاومت کمتری در مقابل عفونت ها و خصوصاً ویروس کرونا دارند. گوشت قرمز، مرغ، ماهی از منابع غنی آهن هستند. حبوبات و زرده تخم مرغ، سبزی های سبز تیره مثل جعفری، برگ چغندر، برگه های تیره کاهو، انواع خشکبار و مغزها نیز به تامین آهن مورد نیاز بدن کمک می کنند.
وی مصرف چای را مانع جذب آهن غذا به خصوص بلافاصله پس از غذاهای گیاهی حاوی آهن مانند حبوبات و غلات ذکر کرد و اضافه کرد: سالمندان باید از مصرف چای یک ساعت قبل تا دو ساعت پس از غذا اجتناب کنند. برای جذب بهتر آهن وعده غذایی سفارش می شود از سالاد و سبزی تازه و خام، آب لیموی تازه، آب نارنج همراه با غذا استفاده گردد.
مسئول بهبود تغذیه جامعه معاونت امور بهداشتی در ادامه اشاره کرد: در صورت تشخیص کمبود آهن و کم خونی توسط پزشک دوز درمانی مکمل آهن تجویزی روزانه باید مصرف شود.
وی اشاره کرد: سالمندان و افراد بیمار لازم است از رژیم های غذایی خاص و متناسب با بیماری که توسط کارشناسان تغذیه تنظیم می شود استفاده کنند.