عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ ۹۰ درصد موارد دیابت در ارتباط با تغذیه و فعالیت بدنی است
|عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اظهار داشت: ۹۰ درصد موارد مبتلا به دیابت نوع دو است که بیشتر با تغذیه و فعالیت بدنی مرتبط می باشد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، گلبن سهراب، درباره تغذیه دیابت نوع یک، عنوان کرد: شیر مادر در جلوگیری از بروز دیابت نوع یک نقش دارد و تغذیه در بروز این نوع دیابت تاثیر چندانی ندارد. وی ادامه داد: ۱۰ درصد موارد ابتلاء به دیابت، از نوع یک و ۹۰ درصد موارد مبتلا از نوع دو است که این نوع به شیوه زندگی و تغذیه ارتباط دارد. اما مهمترین عامل بروز دیابت نوع دو، اضافه وزن است. چون که عامل به وجود آورنده این نوع دیابت، مقاومت به انسولین است که در این مقاومت چاقی نقش بسزایی دارد. عضو هیأت علمی گروه تغذیه بالینی رژیم درمانی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیان داشت: در صورتیکه نمایه توده بدنی (شاخص اندازه گیری وزن) بیشتر باشد، مقاومت به انسولین هم شدیدتر می شود و احتمال بروز دیابت نوع دو افزوده می شود. ازاین رو سفارش می شود به افرادی که در خانواده و بستگان درجه یک، بیمار مبتلا به دیابت نوع دو دارند، تلاش در حفظ وزن خود در محدوده نرمال کنند که این مورد با تغذیه صحیح و تحت نظر متخصص تغذیه باشد و فعالیت بدنی منظم طی ۵ روز هفته امکان پذیر است. سهراب در ادامه خاطرنشان کرد: بر مبنای مطالعات انجام شده، تعداد زیادی از افرادی که حداقل ۵۰ درصد کربوهیدرات دریافتی شأن از انواع تصفیه نشده بوده است و از گوشت های قرمز و فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس و روغن جامد مصرف کردند در دراز مدت مبتلا به دیابت نوع دو شده اند. وی علاوه بر کنترل وزن و فعالیت بدنی منظم، مصرف نان و غلات سبوس دار، انواع سبزی ها کلم، هویج، کرفس و…، به علت اثرات آنتی اکسیدانی که دارند را نقش حفاظتی در بروز دیابت نوع دو دانست. توصیه مصرف زیاد مایعات به بیماران دیابتی این متخصص تغذیه، بر مصرف مایعات به بیماران مبتلا به دیابت در دوران کرونایی تصریح کرد و اظهار داشت: این بیماران می توانند از انواع گوشت های سفید بویژه ماهی که اثر ضد التهابی در بدن دارد، استفاده کنند و این افراد باید توجه داشته باشند که کربوهیدرات ها را از انواعی استفاده کنند که حاوی قند زیاد نباشد. سهراب اضافه کرد: بیماران مبتلا به دیابت در دوران کرونایی از دوغ رقیق بدون نمک، چای کمرنگ، آب و انواع دمنوش ها استفاده کنند و تلاش کنند آب میوه را با آب مخلوط و مصرف کنند. چون که با این روش یک دفعه حجم بالای قند وارد بدنشان نمی گردد. وی بر عدم مصرف قندهای ساده در دوران کرونا تصریح کرد و عنوان کرد: مصرف قندهای ساده در بدن ایجاد التهاب می کند و افرادی که قند ساده زیاد استفاده می نمایند، سرعت حرکت گلبول های سفید شأن کند می شود. عضو هیأت علمی گروه تغذیه بالینی رژیم درمانی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به شعار جهانی روز و هفته ملی دیابت سال جاری اشاره نمود و اظهار داشت: سال جاری در هفته ملی دیابت به پرستاران اشاره شده است. چون که در همه دنیا گفته می شود ما برای جلوگیری از دیابت احتیاج به پرورش تعداد زیادی پرستار داریم تا از آموزش های صحیح بهره ببرند و این آموزش ها را جهت جلوگیری از بروز عوارض دیابت به بیماران مبتلا عرضه شود. سهراب جلوگیری از دیابت را مقدم بر درمان دانست و بیان داشت: پرستاران می توانند با عرضه آموزش به بیماران مبتلا به دیابت یاد بدهند تا این افراد چگونه بتوانند بیماری شأن را کنترل کنند.