آلودگی هوا عامل ابتلای سالانه ۳ و دو دهم میلیون نفر به دیابت در جهان
|یسکافه: سطح آلودگی هوا حتی کمتر از استانداردهای تعیین شده از جانب سازمان جهانی بهداشت و آژانس حفاظتِ محیط زیست آمریکا بعنوان ˮهوای سالمˮ می تواند سبب افزایش خطر مبتلا شدن به دیابت در سراسر جهان شود.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، یک مطالعه جدید نشان داده است تنها در سال ۲۰۱۶ آلودگی هوا منجر به ۳.۲ میلیون مورد جدید مبتلا شدن به دیابت در جهان (۱۴ درصد از کل میزان مبتلا شدن به دیابت) شد که ۱۵۰ هزار مورد آن در ایالات متحده بوده است.
یک استادیار پزشکی دانشگاه واشنگتن با تاکید بر رابطه غیر قابل انکار میان دیابت و میزان آلودگی هوا پایین تر از استانداردهای ایمنی فعلی اظهار داشت: خیلی از گروه های لابیگری صنعتی استدلال می کنند که سطح فعلی استاندار بسیار شدید می باشد و باید ملایم تر شود. اما شواهد نشان داده است سطح استانداردهای ایمنی فعلی هنوز به اندازه کافی امن نیست و باید سختگیرانه تر باشد.
آلودگی هوا یا ذرات ریز موجود در هوا از ذرات میکروسکوپی گرد و غبار، خاک، دود و دوده مخلوط با قطرات ریز مایع تشکیل شده است. ریزترین ذرات تعیین شده توسط آژانس حفاظت محیط زیست ۲.۵ میکرومتر است. هر ذره ای که کوچکتر از ۱۰ میکرومتر باشد نه تنها می تواند وارد ریه ها شود بلکه می تواند وارد جریان خون شده و از این طریق به ارگان های مختلف بدن منتقل و یک واکنش التهابی مزمن را آغاز و سبب تولید یک بیماری شود.
رئیس یک دانشکده پزشکی در نیویورک هم در این ارتباط اظهار داشت: ۱۰ یا ۱۵ سال پیش همه ما تصور می کردیم آلودگی هوا تنها سبب بیماری هایی مانند ذات الریه، آسم و برونشیت می گردد و نمی تواند با بیماری های دیگر ارتباط داشته باشد. اما هم اکنون می دانیم آلودگی هوا عاملی مهم برای بیماری های قلبی و سکته مغزی بوده و سبب بیماری های مزمن ریوی، سرطان ریه و بیماری های مزمن کلیوی می گردد.
بیش از ۳۰ میلیون آمریکایی به دیابت مبتلا هستند و این آمار در سراسر جهان هم به صورت چشمگیری افزایش یافته است. بر مبنای اعلام سازمان جهانی بهداشت ۴۲۲ میلیون بزرگسال در سال ۲۰۱۴ کل مبتلایان به دیابت را در جهان تشکیل داده اند که در مقایسه با ۱۰۸ میلیون نفر در سال ۱۹۸۰ رشد شدیدی داشته است. بیشترین میزان این رشد در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط که قادر به مدیریت بیماری نیستند رخ داده است.
در حالی که چاقی، عدم تحرک و عوامل ژنتیکی عوامل اصلی مبتلا شدن به دیابت هستند، مطالعات بر ارتباط بین این بیماری و آلودگی هوا تاکید دارند. چون که آلودگی هوا منجر به التهاب و کاهش توانایی لوزالمعده برای تولید انسولین می گردد.
محققان طی یک آزمایش اطلاعاتی را طی هشت سال درباره ی ۱.۷ میلیون کهنه سرباز آمریکایی بدون سابقه دیابت جمع آوری کردند و با کنترل همه علل شناخته شده دیابت، سطح دیابت آنها را با سطوح آلودگی هوایی که در معرض آن قرار داشتند، مقایسه کردند. نتایج نشان داد حدود ۲۱ درصد از سربازانی که در معرض آلودگی هوا بین ۵ تا ۱۰ میکروگرم در هر متر مکعب هوا قرار داشتند به دیابت مبتلا شدند که این میزان برای سربازانی که در معرض سطوح بالاتر بین ۱۱.۹ تا ۱۳.۶ میکروگرم قرار داشتند به ۲۴ درصد می رسید. با اینکه امکان دارد این افزایش سه درصدی به نظر کوچک برسد اما در سال های اخیر به ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ مورد جدید مبتلا شدن به دیابت منجر گردیده است.
کشورهای فقیر با منابع کم برای تولید و حفظ سیاست های هوای پاک مانند هند، افغانستان، پاپوآگینه نو و گویان در معرض خطر بالای مبتلا شدن به دیابت و آلودگی هوا قرار دارند اما کشورهای ثروتمندتری مانند فرانسه، فنلاند و ایسلند با خطر کمتری مواجهند. ایالات متحده هم با خطر متوسط رو به رو است.
به گزارش سی ان ان، یک گزارش سال قبل برآورد کرد آلودگی هوا در سال ۲۰۱۵ سبب مرگ زودرس ۹ میلیون نفر در سراسر جهان شده است که این میزان مرگ و میر ۱۵ برابر بیشتر از مجموع مرگ های ناشی از جنگ ها و خشونت ها و سه برابر بیشتر از مجموع مرگ های ناشی از مالاریا، سل و ایدز است. هم چنین ۹۲ درصد از مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط و در بین جوامع فقیرتر و کودکان رخ داده است.