متخصص تغذیه عنوان کرد؛ سفارش های غذایی به روزه داران
|به گزارش یسکافه، دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نکاتی را در رابطه با افطار و شام روزه داران متذکر شد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، سیده زهرا شریعت پناهی، با تکیه بر اینکه فرد روزه دار باید تغذیه سالم و کافی طبق هرم غذایی داشته باشد اظهار داشت: در هنگام روزه داری باید از تمام گروههای مواد غذایی به صورت متعادل و به میزان مورد نیاز روزانه مصرف نماییم تا گرفتار کمبود پروتئین و ریزمغذی های دریافتی نظیر املاح و ویتامین نشویم. وی ضمن اشاره به میزان مصرف مواد غذایی مورد نیاز افراد اظهار داشت: افراد باید روزانه به میزان کافی غلات و حداقل دو واحد لبنیات، دو واحد میوه، سه واحد سبزی دریافت نمایند. همینطور از گروه گوشت ها یا جایگزین گوشت نظیر تخم مرغ هم روزانه دو تا سه واحد باید استفاده گردد. به قول شریعت پناهی، در ماه مبارک رمضان باید این مواد مغذی به میزان کافی در وعده های سحر، افطار و شام گنجانده شوند تا نیاز بدن شخص روزه دار تأمین شود. البته میتوان میزان نان و غلات را کم کرد اما سایر گروههای غذایی نباید کم شود چونکه بدن گرفتار کمبود مواد مغذی خواهد شد. وی، مواد غذایی شیرین و چرب را بی کیفیت برشمرد که فقط دارای انرژی و کالری هستند و تصریح کرد مصرف آنها در وعده های غذایی ماه رمضان سبب تضعیف سیستم ایمنی فرد می شود. دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تکیه بر تغذیه سالم در ماه رمضان و پرهیز از افراط و تفریط اظهار داشت: تغذیه در ماه رمضان باید به نحوی باشد که در پایان این ماه مبارک گرفتار اضافه وزن و چاقی نشویم چونکه چاقی به معنای داشتن تغذیه نامناسب است و سیستم ایمنی بدن شخص را ضعیف می کند. شریعت پناهی، هدف از صرف وعده سحری را دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن و رفع تشنگی در طول روزه داری عنوان نمود و خوردن آنرا الزامی دانست. به قول وی در سحر باید یک وعده کامل غذایی مثل ناهار صرف شود و حتما باید حاوی سه گروه غلات، گوشت ها و سبزی ها باشد. این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: در این وعده غذایی میتوان از گروه غلات، نان یا برنج بهره برد و حتما باید گوشت یا جایگزین آن و سالاد یا سبزیجات مصرف شود. برای تأمین لبنیات مورد نیاز بدن هم میتوان همراه سحری از ماست استفاده نمود. دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن بیان راهکارهای پیشگیری از تشنگی در حین روزه داری اظهار داشت: مصرف غذاهایی نظیر سرخ شده، ماکارونی، کله پاچه و آبگوشت در وعده سحری سبب ایجاد عطش می شود ازاین رو بهتر است از آنها پرهیز نماییم. وی، مصرف سالاد و سبزیجات در وعده سحری را باعث حفظ آب و رفع تشنگی برشمرد و به افراد سفارش کرد حداقل یک واحد سبزیجات خام یا سالاد (معادل یک لیوان) در وعده سحری مصرف کنند. شریعت پناهی به افرادی که بعد از صرف سحری گرفتار بدهضمی دستگاه گوارش، نفخ یا سوزش سر معده می شوند سفارش کرد از مصرف غذاهای نفاخ نظیر سویا، قارچ، کلم و حبوبات در این وعده غذایی پرهیز کنند. وی با تکیه بر ضرورت فاصله یک ساعته بین وعده افطار و شام اظهار داشت: با عنایت به اینکه در ماه رمضان ساعات متمادی و در بعضی فصول حدود ۱۵ ساعت روزه هستیم و معده مدت طولانی خالی است باید افطار را با یک غذای سبک و گرم شروع نماییم. شریعت پناهی، شیر گرم با خرما یا عسل، فرنی با شیرینی کم و مقداری دارچین را بهترین انتخاب برای شروع افطار عنوان نمود و به افرادی که به شیر حساسیت دارند خوردن آب گرم یا چای کمرنگ با خرما را سفارش کرد. دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: بعد از صرف افطار سبک بهتر است یک ساعت چیزی خورده نشود چون معده بعد از ساعت ها استراحت، تحمل غذای سنگین را ندارد و یک ساعت بعد شام را میل کرد. عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه با اشاره به اینکه شام باید سهل الهضم باشد، اظهار داشت: برای شام باید از غذاهای سهل الهضم نظیر حلیم کم چرب یا آش های سبک که صرفا با برنج و عدس درست شده و حبوبات آن سبک است یا سوپ های سبک استفاده نمود. در وعده شام حتما باید یک تا دو واحد سبزیجات مصرف شود مثل خوردن نان و پنیر و سبزی تا نیاز بدن شخص تأمین شود. وی، مصرف حداقل دو واحد میوه در فاصله شام تا سحر را ضروری برشمرد تا ویتامین ها و املاح به مقدار مناسب دریافت شود. این متخصص تغذیه اضافه کرد: به علت کوتاه بودن فاصله زمانی شام تا سحر، افراد مصرف میوه را فراموش می کنند در صورتیکه بسیار اهمیت دارد. متأسفانه بسیاری اوقات بعد از ماه رمضان افراد با علایم کمبود ویتامین و املاح به پزشک رجوع می کنند. شریعت پناهی یبوست را یکی از اشکالات بسیار شایع در ماه رمضان به علت کاهش دریافت مایعات عنوان نمود و خاطرنشان کرد: بهترین راهکار برای جلوگیری از این عارضه مصرف غذاهای حاوی فیبر در وعده های سحر، افطار و شام است. به قول وی مصرف دو تا سه واحد میوه و سبزی روزانه می تواند میزان فیبر مورد نیاز دستگاه گوارش را تأمین کند اما باید مایعات مورد نیاز هم به میزان کافی بعد از افطار تا سحر مصرف شود. دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: روزه داران باید در فاصله زمانی بعد از افطار تا سحر حداقل هشت لیوان مایعات بنوشند که چهار لیوان آن حتما باید آب باشد، مابقی می تواند از آبمیوه، شیر، چای و…، تأمین شود تا از بروز یبوست جلوگیری نماید.