نمک عامل فشار خون بالا
|یسکافه: بیماریهای قلبی، اصلی ترین عامل مرگ ومیر در جهان است. در این میان، مصرف زیاد نمک از مهم ترین عوامل فشارخون بالا و بروز بیماریهای قلبی و عروقی است.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، سدیم و کلر دو جزء اصلی نمک خوراکی هستند. باید توجه کرد که مصرف نمک مانند چربی ها برای بدن لازمست، اما مصرف بیش از نیاز می تواند برای بدن مضر باشد. تعدادی از کارکردهای نمک خوراکی (سدیم) در بدن شامل تنظیم حجم خون، فشار خون، تعادل مایعات و عملکرد سلول است و عدم مصرف کافی نمک می تواند به انقباضات شدید عضلانی، ریتم ضعیف قلب، مرگ ناگهانی، ایست قلبی و سرگیجه منجر شود.
برخی مضرات مصرف بیش از حد نمک عبارتند از مبتلاشدن به پر فشاری خون، سرطان معده، افزایش ریسک مبتلاشدن به بیماریهای قلبی- عروقی، پوکی استخوان و….
متاسفانه ایران یکی از پر مصرف ترین کشورها در حوزه مصرف نمک است و میانگین روزانه مصرف نمک در ایران دو تا سه برابر استاندارد جهانی است. طبق نظر پژوهشگران، میزان مصرف نمک در ایران حدود ۱۰ تا ۱۵ گرم در روز است که این میزان بسیار بالاتر از حد استاندارد مصرف نمک که حداکثر ۵ گرم در روز، تقریباً معادل یک قاشق چایخوری است، شمرده می شود. سرانه مصرف نمک در یک سال توسط ایرانی ها، شش کیلوگرم است؛ در صورتیکه در جهان سالانه سه کیلو نمک می خورند. بدین سبب ما دو برابر استانداردهای جهانی، غذایمان را شور می نماییم.
بیماری های قلبی، اصلی ترین عامل مرگ ومیر در جهان است و مصرف زیاد نمک هم از مهم ترین عوامل فشارخون بالا و بروز بیماریهای قلبی و عروقی است. میزان سدیم مصرفی در افراد میانسال و مسن، افراد با فشار خون بالا، دیابت و مشکلات کلیوی باید به کمتر از ۱۵۰۰ میلی گرم در روز، یعنی کمتر از ۳ گرم نمک روزانه محدود شود.
بنابراین نمک باید به مقدار خیلی کم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز فقط از نوع تصفیه شده یددار باشد. نمک تصفیه شده نمکی است که در آن ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین و همین طور ناخالصی های محلول مانند آهک، شن و ماسه طی فرآیندی در کارخانه حذف گردیده است. نمک خوراکی باید از نوع یددار و تصفیه شده باشد؛ چونکه کمبود ید بر روی رشد و تکامل جسمی و مغزی اثر می گذارد.
نمک تصفیه نشده به سبب داشتن ناخالصی در افرادی که سابقه بیماریهای گوارشی، کلیوی و کبدی دارند و حتی مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی و حتی کاهش جذب آهن در بدن می شود. از مصرف نمک دریا به سبب این که فاقد ید کافی و دارای ناخالصی است، خودداری کنید و در عین حال همیشه به درج پروانه ساخت از وزارت بهداشت روی بسته بندی نمک یددار تصفیه شده توجه داشته باشید. دقت کنید که عبارت «نمک ید دار تصفیه شده» بر روی بسته بندی نمک درج شده باشد و از خرید هرگونه نمک با عنوان «صادراتی صنعتی» یا «نمک دریا» خودداری کنید.
همچنین بدانید که نگهداری و ذخیره نمک یددار به مدت طولانی (بیش از شش ماه) سبب از دست رفتن قسمتی از ید آن می شود. برای حفظ ید در نمک، باید نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه های رنگی و تیره نگهداری کرد و جهت اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در آخر پخت اضافه کرد تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود.
توصیه هایی برای کاهش مصرف نمک
– غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس، پیتزا، سیب زمینی های سرخ شده، سس گوجه فرنگی، گوشت های نمک زده، کنسروها و سوپ های آماده حاوی میزان زیادی نمک هستند که باید در مصرف آنها جانب احتیاط را رعایت کرد.
– زمانی که غذا را آماده می کنید اهتمام کنید به آن نمک اضافه نکنید. از پودر سیر، سبزیجات خشک، آب لیموی تازه یا لیمو ترش، ادویه ها در غذا استفاده کنید. رزماری، زنجبیل، فلفل سیاه و قرمز را امتحان نمایید.
– برچسب اطلاعات غذایی را مطالعه کنید. اهتمام کنید مواد غذایی با برچسب کم نمک و بی نمک را انتخاب کنید.
– در برچسب بعضی مواد غذایی مقدار سدیم موجود در ۱۰۰ گرم از ماده غذایی ذکر شده است. برای تبدیل مقدارسدیم به نمک باید آنرا در عدد ۲.۵ ضرب کنید.
– همیشه مصرف بالای نمک به مدلول شور کردن غذاها نیست، بلکه درصد بالایی از نمکی که روزانه مصرف می نماییم، نمک پنهان است که در درون مواد غذایی مختلف مانند نان، پنیر، گوشت های فراوری شده مانند همبرگر، سوسیس و… وجود دارد.
– انواع تنقلات شور، ترشی ها، آجیل ها و مغزهای شور از با اهمیت ترین منابع دریافت غذایی نمک هستند و بدین سبب از مصرف زیاد آنها اجتناب کنید.
– به غذای کودک زیر یک سال، نمک اضافه نکنید تا ذائقه او به غذاهای شور عادت نکند.
منبع: یسکافه