آگاهی سلامت؛ جایگاه بلندترین شب سال در طب ایرانی
|به گزارش یسکافه، شب یلدا فقط یک شب نشینی نیست، بلکه این دورهمی های خانوادگی و فامیلی، با خوردن اقلام خوراکی و غذاهایی همراه می باشد که هر کدام، جایگاهی در طب ایرانی دارند.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، با اینکه هر قسمت از ایران آداب و رسوم خاص خویش را در شب یلدا دارند؛ اما در هر منطقه از کشورمان اجزای سفره یلدا با محصولات غذایی مخصوص آن منطقه هماهنگ بوده است. فضای مجازی پر است از انواع غذاها و دسرهایی که وقتی مقالات را مرور می کنیم؛ یکی از سردی مزاج انار ترش و هندوانه نوشته و اینکه در شروع زمستان نباید خوراکی های سرد مزاج خورد. دیگری از ضرر شوری آجیل شور و شیرینی زیاد نقل و باسلوق برای سلامتی گفته است. آن دیگری پیشنهاد داده به جای هندوانه، کدو در سفره بگذاریم که میوه ای شیرین و زمستانی است و برای این فصل مناسب تر است. دیگری پیشنهاد داده به جای آجیل شور از انجیر خشک و مویز و برگه زردآلو و گندمک و…، استفاده نماییم. در نهایت هم اگر پرخوری کردیم یک چای نعنا با نبات جهت کمک به هضم نوش جان نماییم. بعضی که نگاه کلی تری به مراسم داشته اند، راجع به پرهیز از پرخوری و درهم خوری و زیاده روی در مصرف تنقلات نوشته اند و سفارش به بهره بردن از دورهمی، جمع خانوادگی و خواندن شعر، قصه و شنیدن صحبت های بزرگان خانواده؛ که واقعاً برای همه خاطراتی شیرین به جا می گذارد. در طب ایرانی، در رابطه با سبک زندگی، آداب خوردن و نوشیدن و اثرات مزاجی خوراکی ها و سفارش ها و پرهیزها بسیار نوشته شده است. که البته برای چنین اثراتی از خوراک در بدن، شرط مقدار و تکرار مصرف را هم نباید از یاد برد. اما شاید بتوان به شکلی دیگر هم به سفره یلدا نگاه کرد. اغلب وقتی صحبت از انار، هندوانه، کدو، لبو، و انواع آجیل (پسته، فندق، بادام، مویز، کشمش، نخودچی، انجیر خشک، تخمه، برنجک، گندمک، برگه هلو و زردآلو و…) در سفره شب یلدا می شود؛ دهانمان آب می افتد و دیگر نمی توانیم به غیر از خوردن آنها به چیز دیگری فکر نماییم. اما یک مرتبه هم که شده بیایید با اراده ای قوی از خوردن این خوراکی های خوشمزه صرف نظر نماییم و با دید یک هنرشناس نقادانه به این رنگ ها بنگریم. می گویند رنگ سرخ هندوانه یادآور حرارت و گرمای تابستان و همینطور نماد خورشید است. دانه های زیبای انار این میوه بهشتی از دید گذشتگان مایه برکت و باروری و رنگ قرمز آن نماد خورشید و شادی بوده است. آنها معتقد بودند انار نمادی از شادی و زایش است که با خوردن آن در شب یلدا میتوان انرژی و جانی تازه گرفت. شاید زردی کدو و قرمزی لبو هم نشانه ای از خورشید باشند و تداوم و طولانی تر شدن روزها از پس بلندترین شب سال را نوید دهند. چون که از دیدگاه طب ایرانی رنگ های گرم مانند قرمز و نارنجی و زرد؛ اثر گرما بخش دارند و شاید به کار بردن این همه رنگ قرمز و نارنجی در سفره یلدا در شبی بلند و تاریک در آغاز زمستان بی هدف نبوده و این سفره رنگارنگ برای جذب گرما با نگریستن به این سفره از پس شعله های آتش چیده شده است. از نگاه طب ایرانی سریع تر و گاهی قویتر از اثر مزاجی بعد از خوردن خوراکی ها، اثر حالات روحی روانی است که جسم را تحت تاثیر خود قرار می دهد. بازی رنگ ها در سفره شب یلدا، دیدار خانواده و هم نشینی با بزرگان فامیل، شنیدن قصه، شعر و لطیفه و خندیدن و شادی؛ همه و همه حتی اگر لب به هیچ کدام از این خوراکی های رنگارنگ نزنیم و تنها به زیبایی این همه نعمت رنگین خدادادی بنگریم؛ ارواح و قوای ما را گرم می کنند؛ همان گونه که دمیدن سپیده بامداد و آغاز روزهایی بلندتر، از پس شب یلدای تاریک و طولانی؛ گرمای امید به آینده را در دل و رگ های ما می دواند.
منبع: yescafe.ir