۷ باور تغذیه ای غلط در مورد دیابت
|یسکافه: رژیم غذایی که برای دیابتی ها سفارش می شود، برای همه افراد می تواند رژیم غذایی سالمی باشد؛ برای اینکه حاوی حداقل میزان چربی ها، میزان متعادل شکر و نمک، مواد غذایی سبوس دار، سبزی ها و میوه جات است.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، شیوع دیابت خصوصاً دیابت نوع دوم که بیشتر با شیوه نادرست زندگی در ارتباط می باشد، طی دهه اخیر افزایش شایان توجهی داشته است. باورهای نادرست بسیاری در مورد دیابت وجود دارد که سبب می شود کنترل این بیماری مزمن در برخی از مبتلایان با مشکل مواجه شود. از آنجائیکه دیابت ازجمله بیماری هایی است که سیستم های مختلف بدن را تحت تأثیر قرار می دهد، تصحیح باورهای غلط درباره ی دیابت، می تواند به تسهیل پیشگیری و درمان این بیماری کمک نماید.
باور غلط: افراد مبتلا به دیابت باید مواد غذایی حاوی نشاسته مانند نان، سیب زمینی، ماکارونی و برنج را از رژیم خود کاملاً حذف کنند!
باید توجه کرد که غذاهای نشاسته دار قسمتی از یک برنامه غذایی سالم هستند. مسئله مهم، حجم مورد استفاده، انواع تهیه شده و نوع پخت این مواد در رژیم غذایی روزانه است. افراد دیابتی باید حداقل میزان مواد نشاسته ای را با نظر متخصص تغذیه مصرف کنند. نان، برنج، غلات، ماکارونی و سبزی های نشاسته ای مانند سیب زمینی، نخودفرنگی، کدوحلوایی، ذرت و باقلا می توانند در هر یک از وعده های اصلی یا میان وعده ها مصرف شوند. تنها مسئله مهم، رعایت مقدار مصرفی آن هاست. همین طور غلات سبوس دار منبع خوبی برای تامین فیبر مورد نیاز بدن به حساب می آید و به حفظ سلامتی تان نیز کمک می کنند.
باور غلط: مبتلایان به دیابت می توانند از غذاهای مخصوص افراد دیابتی به میزان دلخواه استفاده کنند!
در دستورات جدید غذایی، برنامه غذایی برای افراد دیابتی مشابه برنامه غذایی است که برای داشتن یک زندگی سالم برای همه افراد پیشنهاد می شود. عنوان «غذاهای مخصوص افراد دیابتی» یا «غذاهای رژیمی» به مفهوم استفاده بدون محدودیت از این مواد غذایی نیست. متأسفانه باید گفت بر طبق این باور غلط بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت، در ضمن روز بصورت بی رویه از این مواد غذایی استفاده می نمایند که نتیجه آن افزایش قند خون خواهد بود. همین طور اگر این مواد حاوی قندهای الکلی باشند، اثر ملینی خواهند داشت.
باور غلط: افراد دیابتی نمی توانند شکلات یا شیرینی بخورند!
در قالب یک رژیم غذایی سالم، همراه با ورزش، افراد دیابتی نیز می توانند بصورت محدود از مواد قندی یا دسر استفاده نمایند.
باور غلط: برای دیابتی ها پروتئین ها از کربوهیدرات ها مفیدترند!
مصرف پروتئین ها به مقدار زیاد، می تواند منجر به ایجاد مشکلاتی برای دیابتی ها شود. مهم ترین اشکال این کار این است که خیلی از غذاهای غنی از پروتئین مثل گوشت از چربی های اشباع نیز انباشته هستند که خوردن مقدار زیاد این چربی ها خطر بیماریهای قلبی عروقی را بالا می برد. در رژیم دیابتی پروتئین باید تقریباً ۱۵ تا ۲۰ درصد کل کالری روزانه محاسبه شود (به جز بیماران مبتلا به نارسایی کلیه که این میزان حداکثر ۱۰ درصد کل کالری دریافتی هست) و نکته مهم انتخاب انواع کم چرب از این گروه غذایی است.
باور غلط: میوه یک خوراکی سالم می باشد، بدین سبب می تواند به میزان دلخواه مصرف شود!
میوه یک خوراکی سالم می باشد و شامل مقدار زیادی فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی است ولی باید در نظر داشت که به علت آن که میوه ها حاوی کربوهیدرات هستند، باید آنها را کنترل شده در برنامه غذایی افزود. سفارش می شود نوع میوه های مصرفی، مقدار و تعداد دفعات مصرف با مشورت متخصص تغذیه تعیین شود.
باور غلط: خوردن توت، خرما و کشمش آزاد است!
بیماران دیابتی بطور معمول از خوردن قند و شیرینی منع می شوند و بنابراین تلاش می کنند سراغ شیرینی های دیگر مانند محصولاتی که شیرین کننده های مصنوعی دارند یا خوراکی هایی مثل خرما، عسل، توت خشک و انجیر بروند، اما اگر دیابت دارید، این خوراکی ها هم می توانند در مقادیر زیاد شما را گرفتار مشکل کنند. در ترکیبات شیرینی ها و خوراکی هایی که روی بسته بندی آنها عبارت بدون شکر نوشته شده، بجای قند طبیعی از شیرین کننده های مصنوعی استفاده شده است. درست است که این محصولات قند ندارند، اما ترکیبات دیگر آنها حاوی کالری است و این افزایش کالری روزانه دیابتی ها، برایشان مشکل ساز می شود. از سویی مصرف زیاد قندهای رژیمی استفاده شده در این محصولات مانند آسپارتام می تواند با مخاطرات سلامتی دیگر همراه باشد. تصوری که درباب استفاده از میوه هایی مانند خرما، توت، کشمش و انجیر خشک توسط افراد دیابتی وجود دارد، این است که این میوه ها چون قند میوه (فروکتوز) دارند پس مصرف زیاد آنها مشکلی ایجاد نمی نماید. درصورتی که قند این میوه ها کمی دیر جذب می شود اما میزان کالری آنها مانند سایر قندهاست و در نهایت تولید کالری کرده و می توانند قند خون را بالا ببرند. پس این میوه ها باید بصورت کنترل شده در رژیم غذایی روزانه قرار بگیرند.
باور غلط: تنها خوردن زیاد مواد قندی موجب مبتلاشدن به دیابت می شود!
بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی تهران، این طور نیست که تنها خوردن زیاد مواد قندی موجب مبتلاشدن به دیابت شود. دیابت نوع یک بر اثر عوامل ژنتیکی و عوامل ناشناخته دیگر به وجود می آید. دیابت نوع دو بر اثر عوامل ژنتیکی و شیوه نادرست زندگی افراد به وجود می آید. اضافه وزن خطر مبتلاشدن به دیابت نوع دو را بالا می برد و یک رژیم غذایی پرکالری موجب اضافه وزن می شود. چنانچه سابقه خانوادگی مبتلاشدن به دیابت را دارید، برنامه سالم غذایی و ورزش مداوم برای کنترل وزن سفارش می شود.