مهر بررسی می کند؛ بیمارانی که منو غذا ندارند
|یسکافه: یسکافه: شاید یکی از چالش های بیمارستان ها در ارائه خدمات باکیفیت به بیماران بستری، نحوه تغذیه باشد که گاهی مورد توجه قرار نمی گیرد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، تغذیه بیماران بستری در بیمارستان ها، یکی از ده ها خدمتی است که نمی توان نسبت به اهمیت آن خونسرد بود. زیرا، تغذیه، رکن اساسی در روند بهبود و درمان بیماران بستری محسوب می شود. اما، با نگاهی به وضعیت برنامه غذایی بیمارستان ها خصوصاً بیمارستان های دولتی، متوجه چالش های تغذیه بیماران می شویم.
وجود برنامه غذایی متنوع در کنار توجه به وضعیت بیماران، دو نکته اساسی در تغذیه بیماران بستری در بیمارستان ها است که متأسفانه آن طور که باید و شاید، مورد ارزیابی و تحلیل مدیران بیمارستانی و…، قرار نمی گیرد. در صورتیکه تغذیه یک بیمار نوجوان، با بیمار جوان و حتی بیمار سالمند، می بایست متفاوت باشد. وضعیت سنی بیماران نیز باید مورد توجه قرار گیرد. در کنار این موضوعات، کیفیت تغذیه نیز از اهمیت زیادی برخوردارست.
با رصد چند بیمارستان دولتی، به این مساله پی می بریم که غذای اغلب بیمارستان ها، یکسان است و تفاوت چندانی به لحاظ تنوع و…، مشاهده نمی گردد.
امیرحسین اورندی معاون درمان مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، تغذیه بیماران را معضلی کشوری خواند و اظهار داشت: این مهم به لحاظ استانداردهای اعتباربخشی، کانون توجه وزارت بهداشت و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران است و در یکی دو سال قبل اقدامات مهمی برای شکل گیری و توسعه آن در مجتمع انجام شده است که باید با قوت ادامه یابد.
وی اضافه کرد: تفاوت نیاز بیماران هر بخش باتوجه به نوع بیماری و درمان آن با بخش دیگر، خود بیان کننده اهمیت تغذیه بالینی است.
اورندی افزود: با حضور نیروهای متخصص و جوانی که در تغذیه بالینی مجتمع با انگیزه در تلاش هستند، امیدوار هستم شاهد موفقیت های خوبی در این عرصه باشیم. این مفهوم که چه غذایی باید به بیمار بدهیم مستلزم همکاری درمانگران و مشاوران تغذیه بالینی است که جلسات گراند راند بخش ها، کرسی خوبی برای طرح مباحث مربوطه، ایجاد وحدت رویه و تعامل بیشتر هر دو گروه است.
وی اظهار داشت: طبیعتاً مستندسازی مشاوره های تغذیه بالینی و تأیید آن از طرف پزشک معالج از نظر قانونی و اجرائی حائز اهمیت می باشد.
معاون درمان مجتمع بیمارستانی امام، همین طور همکاری گروه فارماکوتراپی بالینی را در پیشبرد اهداف تغذیه بالینی و پیش گیری از خطاهای احتمالی کمک کننده خواند و اضافه کرد: مشاوره های تغذیه علاوه بر رژیم های غذایی، برخی دستورهای دارویی را هم در بردارد که هم به لحاظ درمان بیمار و هم اقتصاد درمان باید به آن دقت شود.
علیرضا استقامتی رییس بخش غدد مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، با تأکید بر اهمیت تغذیه بالینی بیماران دیابتی، اظهار داشت: پیش از هر چیز باید این ضرورت را ایجاب نماییم که همه پزشکان برای بیماران بستری درخواست مشاوره بگذارند. در ادامه مهمست که پزشکان معالج و متخصصان تغذیه بالینی برای تغذیه مورد نیاز بیماران خود به یک ادبیات مشترک برسند و در نهایت دستور تغذیه ای مناسب بیمار در پرونده ثبت و اجرا شود.
وی اضافه کرد: موضوع تغذیه بالینی خصوصاً در بیمارانی که دارای چند بیماری نظیر دیابت و بیماری کلیه و…، هستند؛ بسیار مهم بوده و قسمتی از پروسه درمان این بیماران تلقی می شود.
علی گنجعلیخان مدیر درمان مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، با تأکید بر ضرورت شکل گیری و تقویت جایگاه علمی تغذیه بالینی در مجتمع، اظهار داشت: ما حدود ۱۲۰۰ بیمار بستری داریم و در قبال تک تک این بیماران مسئولیم. تغذیه بالینی و توانبخشی به عنوان بخش مهمی از فرآیند درمان بیماریها بسیار اهمیت دارد و باید به آن توجه گردد. برای بسط خدمات تغذیه بالینی هم کمیت برای ما مهمست و هم کیفیت، ولی آنچه قبل از هر چیز باید اصلاح گردد فرهنگ تغذیه بالینی و آموزش آن در تمامی سطوح درمانی است.
مدیر درمان مجتمع تامین نیروی متخصص و کارشناس تغذیه بالینی را در توسعه خدمات این حوزه ضروری دانست و اظهار داشت: با این حجم بالای مراجعه در مجتمع همه کارکنان، متناسب با نیازهای موجود درحال خدمت رسانی هستند و زحمات همه دیده می شود. در بحث اختصاص فضای فیزیکی مناسب هم باید اولویت هایمان را مشخص نماییم. اگر اولویتمان درمان است باید پیش از هر چیز فضاهای درمانی را ساماندهی نماییم.
شیما هادوی مسئول واحد تغذیه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران، در بحث صلاحیت ارائه خدمات مشاوره ای تغذیه انترال طبق آخرین دستورالعمل وزارت بهداشت توضیحاتی داد و اظهار داشت: باتوجه به تاکید وزارت بهداشت بر تغذیه بالینی تمام اهتمام ما این است که بتوانیم خدمات بیمارستان های دانشگاه را در این عرصه ارتقا دهیم. هدف غایی این است که رژیم غذایی پیشنهادی در سینی غذای بیمار دیده شود.
حسین خلیلی رییس بخش مراقبت های دارویی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره)، با اشاره به دستورالعمل وزارت بهداشت در تغذیه وریدی و انترال، اظهار داشت: باید تمرکز ما بر اصول پایه و اساسی تغذیه بیمار باشد و با وجود محدودیت ها، لازم است از موارد غیرضروری اجتناب نماییم.
وی افزود: فرآورده های دارویی تغذیه ای از نظر استاندارد جزو مکمل ها هستند که برمبنای شرایط فیزیولوژیکی بیمار شامل اختلالات آب و الکترولیت، بیماریهای کلیوی و…، برای بیمار در نظر گرفته می شود و فراهم آوری آن نیازمند دانش و مهارت زیادی دارد.
مهسا ملک احمدی مسئول تغذیه بالینی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) ضمن ارائه گزارشی از روند رو به رشد مشاوره های تغذیه بخش های بالینی از شروع سال ۱۴۰۰ تاکنون، به اهمیت رؤیت و ممهور کردن فرم های ارزیابی تغذیه بالینی از طرف پزشکان معالج از ابعاد اعتباربخشی و به کارگیری آن در تغذیه بیماران بستری اشاره نمود و در ادامه اضافه کرد: ما در مشاوره بیماران بستری بالای ۲۴ ساعت که مشکل تغذیه ای دارند، منتظر درخواست پزشک نمی مانیم و پیشنهادهای تغذیه ای لازم را در برگه های ارزیابی تغذیه، ثبت می نماییم ولی اجرای آن از طرف کادر پرستاری مربوطه، منوط به این است که پزشک معالج بعد از بررسی و تأیید برنامه تغذیه پیشنهادی، دستور آنرا در پرونده بیمار درج و مهر کند.