تغذیه کارکنان در محیط کار باید چگونه باشد؟

به گزارش یسکافه، افراد شاغل که بخش قابل توجهی از جمعیت فعال را می سازند، حداقل یک سوم روز یا حتی نصف روز خویش را در محیط کار می گذرانند و به صورت معمول یک وعده غذایی و یک میان وعده خویش را در محیط کار مصرف می کنند و این درحالیست که نقش تغذیه مناسب در سلامت عمومی و بازده کاری به اثبات رسیده است.

به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، کارکنان برای حفظ سلامت خود به تغذیه مناسب نیاز دارند. اضافه وزن و چاقی از عوارض میزنشینی و کم تحرکی در محیط های کار است. ازاین رو تغذیه در محیط های کار باید متناسب با میزان تحرک بوده و از تعادل و تنوع برخوردار باشد.
اصول کلی تغذیه در محیط کار
– مصرف قندها و کربوهیدرات های ساده مانند قند و شکر، نان های سفید و برنج سفید در محیط کار باآنکه در کوتاه مدت به بالارفتن قند خون کمک می نماید، اما با تحریک ترشح انسولین، ورود گلوکز به سلول را تسریع کرده و در نهایت کاهش قندخون و عوارض ناشی از آن مانند خستگی، خواب آلودگی و کاهش بازده کاری را به دنبال دارد.

– چگونگی تغذیه در محیط کار می تواند در ایجاد استرس هم موثر باشد. استرس همراه با تغذیه نامناسب و بی تحرکی زمینه را برای مبتلا شدن به بیماری های مزمن فراهم می آورد.

– سطح هورمون های مولد استرس مانند کورتیزول با مصرف غذاهای چرب و هورمون آدرنالین در اثر مصرف زیاد قند و شکر و کافئین (در قهوه و نوشابه های کولا) در خون بالا می رود.

– مصرف مداوم کربوهیدرات ها و غلات همچون انواع کیک، کلوچه و بیسکویت با عنایت به کالری بالایی که دارند، می تواند سبب اضافه وزن و چاقی بخصوص در افرادی که فعالیت بدنی کمی در محل کار دارند، شود.

باید توجه کرد که با تغییرات جزئی همچون کاهش مصرف قند و کافئین (موجود در نوشابه ها) در محیط کار و رعایت اصل تنوع در برنامه غذایی روزانه، میتوان به حفظ تعادل قند خون و افزایش دریافت مواد مغذی کمک کرد که نتیجه آن علاوه بر حفظ سلامت و کاهش عوامل خطر بیماری های مزمن، افزایش کارایی و بازده کاری کارکنان در محیط های کار است.

بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در مراکزی که چند نوبت شیفت کاری دارند مانند کارخانه ها، بیمارستان ها، ادارات پلیس و فرودگاه ها و… رعایت نظم در برنامه غذایی روزانه، توزیع مناسب انرژی در وعده های غذایی، مصرف غذاهای متنوع با گنجانیدن گروههای غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و مواد لبنی، میوه ها، سبزی ها و گروه گوشت، حبوبات و تخم مرغ و توجه به زمان مصرف غذا در کاهش خستگی و بهبود عملکرد کارکنان موثر است.

افرادی که نوبت های شب کاری دارند بهتر است:

– وعده اصلی غذای خویش را در پس از ظهر و یک وعده غذایی در نیمه زمان شیفت میل کنند.

– غذاهای چرب و سنگین و پرادویه که سبب خواب آلودگی و کاهش کارایی می شود، مصرف نکنند.

– در غذای خود گوشت کم چربی (بویژه ماهی و مرغ) به شکل کبابی یا آب پز، سبزی های تازه و سالاد، نان های سبوس دار، حبوبات و ماست کم چرب مصرف کنند.

– از انواع مواد پروتئینی مانند گوشت (بویژه ماهی و مرغ)، حبوبات، تخم مرغ (آب پز) استفاده نمایند. شیر و مواد لبنی کم چرب همچون ماست، پنیر و کشک هم علاوه بر تأمین املاحی مانند کلسیم و فسفر، از منابع خوب پروتئین به شمار می روند. غذاهای پروتئینی با افزایش ناقل های شیمیایی مانند «نوراپی نفرین» سبب افزایش هوشیاری و رفع خواب آلودگی می شود.

– مصرف یک لیوان شیر کم چرب همراه با دو عدد خرما پیش از خواب در بهبود خواب کارکنان موثر است.

– در میان دو وعده غذایی میوه مصرف کنند تا ویتامین های مورد نیاز بخصوص ویتامین های B و C که در کاهش فشارهای کاری و استرس سودمندند را به مقدار کافی دریافت نمایند.

برای داشتن تغذیه مناسب در محل کار لازم است:

– با عنایت به این که تداوم کار نشسته و بدون تحرک می تواند باعث اختلال در کارکرد دستگاه گوارش و ایجاد یبوست شود، بهتر است از نان و غلات کامل (سبوس دار) استفاده گردد. بعنوان مثال به جای مصرف نان های تهیه شده از آرد سفید (مانند نان لواش و باگت) نان سنگک یا نان جو مصرف شود.

– در صورتیکه امکان انتخاب غذا در رستوران محل کار وجود دارد، از غذاهای بخارپز، آب پز و یا کبابی به جای غذاهای چرب و سرخ شده استفاده گردد.

– به جای گوشت قرمز، غذاهایی که با ماهی یا مرغ تهیه شده اند، مصرف شود و در صورتیکه امکان انتخاب نیست، تمام چربی های گوشت قرمز را پیش از مصرف باید جدا کرد.

– به جای نوشابه های گازدار که مقدار زیادی مواد قندی و کافئین وارد بدن کرده و منجر به چاقی می شوند از نوشیدنی های سالم تر مانند آب و دوغ کم نمک و بدون گاز استفاده گردد.

– اگر در محیط کار غذاهایی مانند عدسی یا خوراک لوبیا سرو می شود، به خورشت های چرب و غذاهای سرخ شده ترجیح داده شود. غذاهایی که با حبوبات تهیه شده اند مانند عدسی و خوراک لوبیا، وقتی همراه با نان مصرف شود، نه تنها منبع خوب پروتئین هستند، بلکه به دلیل دارابودن فیبر به سلامت بدن کمک می کنند. فیبر علاوه بر تنظیم حرکات دستگاه گوارش، جذب چربی ها و مواد قندی را هم می کاهد.

– در بین وعده ها، به جای مصرف مواد قندی، شیرینی یا بیسکویت، بهتر است انواع سبزی و صیفی جات مانند خیار، گوجه فرنگی، کاهو، هویج، میوه ها یا لقمه هایی که در منزل تهیه شده اند مانند نان و پنیر و سبزی مصرف شود.

به خاطر داشته باشید که با پیروی از یک الگوی غذایی سالم در محیط کار نه تنها از اضافه وزن و چاقی، مبتلا شدن به بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سایر بیماری ها پیشگیری کرده اید، بلکه با بهبود عملکرد و افزایش بازده کاری موجبات ارتقاء خویش را در محیط کار هم فراهم می کنید.

منبع:

نظری بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.