راهکارهایی برای کنترل فشارخون بالا
|بیماری فشارخون بالا بی سر و صدا پیشرفت می کند و عوارض خویش را بوجود می آورد. مشکلاتی که به دنبال این بیماری به وجود می آید متنوع است و مهم ترین آنها شامل سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی قلبی، نارسایی کلیوی، آنوریسم( اتساع عروقی) و تخریب شبکه چشم است.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، به جهت اینکه خون در سرخ رگ ها جریان پیدا کند و موادغذایی را به اعضای مختلف بدن برساند، احتیاج به نیرویی دارد که خون را به گردش درآورد. این نیرو فشار خون نامیده می شود. انقباض و انبساط عضلات قلب و سرخ رگ ها این نیرو را بوجود می آورد. فشارخون یعنی فشاری که از سوی خون به دیواره داخلی رگ های بدن وارد می شود. اگر دیواره سرخ رگ ها به علت رسوب چربی توانایی انقباض و انبساط خویش را از دست دهند فشار خون افزایش می یابد.
وقتی می گوییم کسی فشارخون بالا دارد یا به بیماری فشارخون بالا مبتلا است منظور این است که شخص گرفتار افزایش فشارخون سرخ رگی شده است. در این وضعیت قلب هم باید با شدت و قدرت بیشتری فعالیت کند. از نظر علمی عبارت «پرفشاری خون» یا «فشارخون بالا» مناسب تر از «فشارخون» است. به علت این که همه انسان ها باید فشارخون عادی داشته باشند تا خون بتواند در رگ ها گردش عادی خویش را انجام دهد.
نکته مهم این است که باید مصرف نمک در غذا محدود شود. مقدار مصرف نمک روزانه در بیماران باید کمتر از ۲.۳ گرم باشد. البته کاهش این مقدار به کمتر از ۱.۵ گرم در روز اثربخشی بهتری برای کنترل فشارخون دارد. حذف نمکدان از سفره ضروریست و میتوان برای بهتر کردن طعم غذا به جای نمک از چاشنی ها و ادویه ها، آویشن، گلپر، نعناع خشک، کنجد، لیموترش تازه و… جایگزین خوبی برای نمک هستند. از طرفی باید خوردن تنقلات شور مثل چیپس، انواع پفک، خیارشور و… خودداری کرد.
خوردن پتاسیم به کنترل فشارخون کمک می نماید. تأمین پتاسیم را میتوان با خوردن مــوز، آناناس، زردآلو، سیر، کلم بروکلی، هلو، انگور، آلو، کدوسبز، قارچ، گوجه فرنگی و انواع سبزی و حبوبات انجام داد. همینطور محصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر) کلسیم و ویتامین های فراوانی دارد. خوردن مواد لبنی کم چرب هم همواره سفارش می شود.
از طرفی حبوبات هم سرشار از فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها می تواند به کاهش فشارخون کمک نماید. حبوبات منبع تأمین کننده پروتئین مورد احتیاج به حساب می آیند. همینطور در میان انواع گوشت ها، ماهی بهترین انتخاب برای مصرف است چونکه چربی ماهی نه تنها عوارض قلبی_ عروقی ندارد بلکه به سلامت قلب هم کمک می نماید.
نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و نوشابه ها فشار خون را می افزایند و باید در حد اعتدال مصرف شوند. می توانید به جای آنها از انواع چای و دم کردنی های گیاهی یا دوغ بدون نمک استفاده کنید.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، کره، خامه، سس، مارگارین، دنبه، چربی های هیدروژنه و روغن های جامد باید از برنامه غذایی کنار گذاشته شود. به جای آنها استفاده از روغن زیتون یا دیگر انواع روغن های گیاهی مایع و روغن ماهی پیشنهاد می شود. اضافه کردن مغزها و دانه های گیاهی مثل گردو به برنامه غذایی سفارش می شود.
منبع: یسکافه