یک سم شناس عنوان کرد؛ خطرناک ترین سموم مواد غذایی
|به گزارش یسکافه دکترای سم شناسی و داروشناسی، سموم قارچی را همچون خطرناک ترین سموم در مواد غذایی دانست و اظهار داشت: این سموم توسط قارچ ها در مواد غذایی تشکیل می شوند.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، حسن یزدان پناه، به بررسی آفت کش ها در محصولات کشاورزی اشاره نمود و اظهار داشت: میزان سموم کشاورزی و سایر سموم موجود در محصولات تولید شده در داخل و فرآورده های وارداتی بطور روتین توسط سازمان های نظارتی پایش می شود. رییس مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بررسی فلزات سنگین در محصولات کشاورزی و غذایی را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: خوشبختانه جهت بررسی حدود مجاز این سموم هم برنامه های مدونی تدوین و اجرائی شده است و میزان این سموم در انواع محصولات ارزیابی و پایش می شود. استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره مشخصات محصولات غذایی کشاورزی استاندارد، اظهار نمود: برمبنای استانداردهای جهانی سه اصل سلامت، کیفیت و اصالت مواد غذایی برای اطمینان از استاندارد محصولات کشاورزی بررسی می شود. وی با اعلان اینکه امروزه بررسی سلامت محصول کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخورداراست افزود: بطور مثال جهت بررسی محصولی مانند زعفران علاوه بر سلامت، اصالت محصول و محل تولید نیز مورد بررسی قرار می گیرد. اگر زعفرانی محصول استان مرکزی است و ادعا شود که بطورمثال در استان خراسان تولید شده در حقیقت این محصول اصیل نبوده و از نظر سازمان های بین المللی امکان فروش ندارد. دکترای سم شناسی و دارو شناسایی افزود: در مورد اصالت فرآورده های کشاورزی موضوع سلامت کاملاً از بحث اصالت جدا است، ممکنست فرآورده ای کاملاً سالم و منطبق با استاندارهای بین المللی تولید شده باشد ولی محل تولید به اشتباه درج شده باشد، پس برمبنای قوانین، این محصول تقلبی شمرده می شود و امکان خرید و فروش ندارد. یزدان پناه با تاکید بر اینکه امروزه دنیا به دنبال این مساله است که اصالت محصولات را بررسی کند اشاره کرد: اگر چنانچه ادعا شود عسل تولید شده از گیاهی مثل گون است ولی پس از بررسی ها مشخص شود این فرآورده به گیاه دیگری متعلق می باشد حتی اگر سلامت آن مشکلی نداشته باشد باز هم از نظر قانون بین المللی این محصول تقلبی است. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: برای زمانی طولانی در صنعت فرآورده های کشاورزی فقط کیفیت محصول مد نظر بود و در مرحله بعد علاوه بر کیفیت، سلامت مواد غذایی در محصولات تولید شده نیز مورد توجه قرار گرفت، اما در سالهای اخیر اصالت مواد غذایی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. وی با اعلان اینکه جهت بررسی اصالت مواد غذایی از تکنولوژی های بروز دنیا بهره برده می شود، اشاره کرد: در دو سال قبل در کشورهای اروپایی موضوعی که بیش از سایر موارد گرفتار لطمه شده اساساً اصالت مواد غذایی بوده است چونکه مابقی موارد سلامت قابل ارزیابی دقیق است ولی اصالت غذا ممکنست در بعضی حوزه ها گرفتار چالش شود.
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی افزود: نخستین گام بررسی سلامت محصولات غذایی و فرآورده های غذایی، اصالت محصول است، در مراحل بعدی کیفیت، سلامت و میزان آلاینده ها نیز بررسی می شود.
وی با اشاره به اینکه قوانین مربوط به کیفیت، اصالت و سلامت غذا بصورت جدی دنبال می شود افزود: مشتری حق دارد که در ازای پولی که پرداخت می کند، محصولی سالم و با اصالت دریافت کند.
یزدان پناه با اشاره به اینکه محصولات غذایی که تولید می شوند باید عاری از آلاینده ها باشند اظهار داشت: محصولات و فرآورده های کشاورزی باید بدون آلاینده ها باشند و یا میزان این مواد پایین تر از حدود مجاز وضع شده باشد، همین طور کاملاً مشخص باشد که این محصولات در کدام منطقه جغرافیایی تولید شده اند، بدین سبب سلامت مواد غذایی قسمتی از یکپارچگی تولید را به خود اختصاص می دهد.
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: کیفیت، سلامت و اصالت محصولات غذایی تعیین می کند که این محصولات می توانند توسط مصرف کننده استفاده گردد یا خیر.
وی با اعلان اینکه اگر قصد داشته باشیم فقط موضوع سلامت مواد غذایی را مورد بررسی قرار دهیم، با اهمیت ترین آلاینده ها، آلاینده های شیمیایی و میکروبی هستند توضیح داد: خوشبختانه استانداردهای ملی حدود مجاز این آلاینده ها در کشور ما تدوین شده و توسط سازمان ملی استاندارد، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان غذا و دارو و وزرات بهداشت بطور دقیق اجرا می شود.
یزدان پناه افزود: سلامت مواد غذایی در آزمایشگاه های دولتی و خصوصی کشور که دارای تاییدیه از سازمان غذا و دارو، سازمان دامپزشکی و سازمان ملی استاندارد است، کنترل می شود.
وی در پاسخ به این پرسش که اگر سلامت مواد غذایی کنترل نشود چه تأثیری در سلامت عمومی مردم دارد؟ اظهار داشت: طبیعتاً سموم در مقادیر بالاتر از حد مجاز که در غذاها وجود دارد می تواند منجر به ابتلاء به بیماریهای حاد و مزمن شود.
یزدان پناه با تاکید بر اینکه برمبنای مطالعات علمی اثرات سمی آلاینده های مواد غذایی در بدن مشخص شده است، توضیح داد: قسمتی از این اطلاعات را سازمان بهداشت جهانی از منابع علمی استخراج می کنند و میزان سموم در مواد غذایی توسط سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد، تهیه می شود و در ادامه نیز کمیته های تخصصی این سازمان ها با انجام ارزیابی خطر، حدود مجاز سموم در مواد غذایی را اعلام می کنند.
وی اشاره کرد: وظیفه اصلی سازمان های نظارتی پایش روتین محصولات است چونکه اگر میزان سموم موجود بالاتر از حد استاندارد باشد خطرات جدی را برای انسان به وجود می آورد.
منبع: یسکافه