استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد؛ آهن بدن چگونه تامین گردد
|به گزارش یسکافه عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در ارتباط با نحوه تأمین ویتامین های مورد نیاز بدن و همینطور مصرف مکمل ها، نکاتی را توضیح داد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، محمدرضا وفا، اظهار داشت: آهن یک عنصر ضروریست و باید هر روز از راه منابع غذایی دریافت شود. وی با اشاره به اینکه میزان دریافت آهن از راه خوراکی در ۹۰ درصد افراد کافی است، افزود: آهن نقش مهمی در عملکرد ذهنی و جسمی دارد و اثرات کمبود دراز مدت آن بسیار مهم می باشد، ازاین رو کمبود آهن تمرکز ذهنی، فعالیتهای شناختی و ضریب تنفسی را می کاهد. وفا تصریح کرد: دختران در سن بلوغ، خانم ها در سنین باروری و در دوران شیردهی و هم سالمندان به آهن بیشتری نیاز دارند. استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران، اضافه کرد: دو نوع آهن یعنی آهن هم و غیر هم وجود دارد. آهن هم که در منابع حیوانی وجود دارد، جذب بالایی دارد. گوشت قرمز و سایر گوشت های کم چرب بهترین منبع آهن هم هستند. آهن غیر هم در منابع گیاهی وجود دارد که زیست دسترسی بسیار کمی دارد. وی با اشاره به اینکه سفارش می شود برای جلوگیری از کمبود آهن از منابع حیوانی استفاده شود، افزود: احتمال کمبود آهن در گیاه خواران محض بسیار زیاد است. چون دسترسی به آهن غیرهم که در منابع گیاهی وجود دارد، بسیار کم است. نان، برنج، ذرت، عدس و حبوبات منابع گیاهی آهن هستند و اگر با منابع خوراکی ویتامین ث مانند لیمو، غوره و نارنج استفاده گردد دسترسی به آهن تا ۶ برابر افزوده می شود که البته باز هم مقدار آن کم است. وفا اظهار داشت: مصرف لبنیات با منابع آهن مثل گوشت سفارش نمی گردد چون پروتئین لبنیات با جذب آهن تداخل دارد. در ضمن افرادی که مکمل آهن مصرف می کنند نباید این مکمل را با وعده غذایی که حاوی گوشت است، مصرف کنند چون جذب آن کاسته می شود. وی در مورد مصرف مکمل، عنوان کرد: سفارش می شود آهن هم مثل سایر مواد مغذی تا جایی که امکان دارد از راه خوراک تأمین شود مگر در شرایطی که فردی به دلیل برخی بیماری ها مثل خونریزی های دستگاه گوارش به مکمل نیاز داشته باشد. نکته مهم این است که به هیچ عنوان نباید مکمل آهن را به صورت خودسرانه مصرف کرد چون رادیکال آزاد ساخته شده به علت مصرف زیاد و نا تناسب آهن، مهم ترین سم در سطح سلولی در بدن است.