رئیس ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه هشدار داد؛ نوع حاد ویروس کرونا در کمین افراد چاق
|رئیس ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه کشور، اظهار داشت: چاقی سبب افزایش ریسک مبتلا شدن به نوع حاد ویروس کرونا می شود و خطر بستری شدن را تا ۳ برابر بالا می برد.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، مرجان عجمی، با اشاره به اینکه همه گیری ویروس کرونا تبدیل به یک چالش جهانی شده و گسترش سریع بیماری سبب مرگ خیلی از افراد در سراسر جهان شده است، اضافه کرد: چاقی، یک علل زمینه ای مهم برای مبتلا شدن به کرونا و بیماری های دیگری مثل فشار خون، اختلال در چربی های خون مانند کلسترول، تری گلیسیرید، دیابت نوع ۲، بیماری های عروق کرونری، سکته ها، بیماری های کیسه صفرا، سرطان و استئوآرتریت است.
وی افزود: افرادی که چاق هستند و یا سایر مشکلات متابولیکی مانند دیابت و فشار خون بالا دارند، بیشتر از دیگران احتیاج به بستری شدن در بیمارستان و بخش مراقبت های ویژه به علت مبتلا شدن به ویروس کرونا دارند.
عجمی تصریح کرد: چاقی سبب افزایش ریسک مبتلا شدن به نوع حاد ویروس کرونا می شود و خطر بستری شدن در بیمارستان به علت ویروس کرونا را تا ۳ برابر بالا می برد.
وی، چاقی را باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی، کاهش ظرفیت ریه و دشواری تهویه هوا دانست و خاطرنشان کرد: با افزایش شاخص توده بدنی، خطر مرگ ناشی از ویروس کرونا افزایش می یابد و همینطور تحقیقات نشان داده اند که چاقی با کاهش احتمال اثربخشی واکسن آنفلوانزا، هپاتیت و کزاز در ارتباطست.
رئیس ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به سفارش های تغذیه ای اشاره نمود و اظهار داشت: مدت ها است نقش تغذیه در ارتباط با سیستم ایمنی اثبات شده است، افرادی که برنامه غذایی نامناسبی دارند بیشتر در معرض خطر عفونت های مختلف باکتریایی و ویروسی هستند. عفونت های مزمن وضعیت تغذیه ای افراد مبتلا را بدتر می کند. علاوه بر این، کووید ۱۹ در میان افراد مسن و مبتلایان بیماری های مزمن مانند دیابت، فشارخون بالا، سرطان و عفونت هایی مانند AIDS/HIV شدیدتر است.
عجمی اضافه کرد: یک رژیم غذایی سالم، بر مصرف میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و مغزها، مصرف متوسط ماهی، غذاهای لبنی و مرغ، و مصرف محدود گوشت قرمز و فرآوری شده، کربوهیدرات تصفیه شده و شکر تاکید دارد. روغن های مایع گیاهی مثل کانولا آفتابگردان و زیتون که دارای اسیدهای چرب غیر اشباع هستند به جای روغن حیوانی و دمبه که سرشار از اسیدهای چرب اشباع است بهتر است استفاده گردد. و مصرف روغن های گیاهی جامد و کره گیاهی که سرشار از اسیدهای چرب ترانس است محدود شود.
وی همینطور در ادامه به ویتامین D اشاره نمود و تصریح کرد: ویتامین D سبب افزایش پاسخ ایمنی ذاتی سلول می شود، چونکه بیان ژن گیرنده های آن در سلول های ایمنی اتفاق می افتد. کمبود ویتامین D در افراد چاق به علت احتباس آن در بافت چربی شایع است.
رئیس ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، اظهار داشت: نتایج مطالعات نشان داده است ک کمبود ویتامین D سبب افزایش خط عفونت تنفسی پنومونی می شود. نقش مکمل یاری با ویتامین D برای پیشگیری و یا درمان ویروس کرونا، هنوز به خوبی شناخته نشده است اما در صورت کمبود آن در بدن، دریافت مکمل تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه سفارش می شود.
عجمی اضافه کرد: داشتن فعالیت بدنی با شدت متوسط تا شدید، در افراد چاق به ندرت دیده می شود اما می تواند سبب تقویت ایمنی و کاهش احتمال مرگ ناشی از عفونت های ویروسی و بیماری های حاد تنفسی شود. داشتن فعالیت بدنی در دوران قرنطینه خانگی می تواند دشوار باشد. حتی با رعایت فاصله اجتماعی هم می توان فعالیت بدنی داشت. فعالیت بدنی سبب کاهش فشار خون، استرس و اضطراب می شود. سفارش می شود که در زمان قرنطینه خانگی از فعالیتهایی مانند تمیز کردن خانه و یا جارو کشیدن، غافل نشوید. چونکه این موارد هم فعالیت بدنی محسوب می شوند.
وی اظهار داشت: در مطالعه ای بر روی ۹۷ هزار و ۸۴۴ نفر که به مدت ۹ سال انجام شده بود، نشان داد که میزان مرگ ناشی از بیماری های عفونی در افرادی که حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی داشتند، به میزان ۴۰ درصد کمتر از افراد بی تحرک بود.
رئیس ترجمان دانش انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور خاطرنشان کرد: ازاین رو در شرایط فعلی که بحرانی همچون همه گیری کرونا سلامت انسان ها را به خطر انداخته است به نظر می آید نقش تغذیه سالم و متعادل و همینطور داشتن فعالیت بدنی و پیروی از اصول سبک زندگی سالم نه تنها خطر مبتلا شدن به بیماری های مزمن مثل بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سرطان را می کاهد بلکه سبب ارتقای عملکرد سیستم ایمنی در مقابل بیماری ها می شود و کیفیت زندگی را زیاد می کند.