پژوهشگران ژاپنی ابداع کردند ابزار جدیدی که لخته های خون را شناسایی می کند
|به گزارش یسکافه پژوهشگران ژاپنی، ابزار جدیدی ابداع نموده اند که می تواند به شناسایی لخته های خون کمک نماید.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا و به نقل از ساینس دیلی، پژوهشگران ژاپنی، ابزار جدیدی ابداع نموده اند که می تواند انواع گوناگون لخته خون را بر مبنای علت آنها تشخیص دهد.
این ابزار می تواند به پزشکان کمک نماید تا علت لخته شدن خون را تشخیص دهند و بهترین راه درمان را برای از بین بردن آن انتخاب کنند.
لخته شدن خون هنگامی اتفاق می افتد که سلول های کوچک و چسبنده خون معروف به پلاکت به هم متصل می شوند. این تجمع، از خونریزی جلوگیری می کند؛ اما می تواند مضر هم باشد و با مسدود کردن رگ های خونی، به سکته یا حمله قلبی منجر شود.
“یوکی ژو” (Yuqi Zhou)، دانشجوی مقطع دکتری “دانشگاه توکیو” (UTokyo) و نویسنده ارشد این پروژه اظهار داشت: انواع متفاوت لخته های خون، توسط مولکول های گوناگونی ایجاد می شوند؛ اما همه آنها به یکدیگر شبیه هستند. نکته مهم اینجاست که جدا کردن این مولکول ها با ابزارهای کنونی، حدودا غیر ممکن است.
“ژو” و همکارانش در ابداع یک روش موثرتر برای شناسایی انواع متفاوت لخته های خون، نمونه خون افراد سالم را گرفتند و سپس آنها را در معرض عوامل لخته کننده متفاوت قرار دادند.
این گروه پژوهشی، هزاران عکس از لخته های خون ثبت کردند. سپس نوعی فناوری یادگیری ماشینی معروف به “شبکه عصبی پیچشی” (CNN) را به کار گرفتند تا کامپیوتر را برای شناسایی تفاوت میان انواع گوناگون لخته خون که توسط مولکول های متفاوتی ایجاد می شوند، آموزش دهند. آنها این فناوری را روی عکس ۲۵ هزار لخته خون آزمایش کردند که کامپیوتر پیش تر هیچگاه آنها را ندیده بود. نتایج آزمایش نشان داد که این فناوری می تواند بیشتر لخته های خون را در تصویر تشخیص دهد.
پژوهشگران نهایتا ابزار جدید خود معروف به “آی پک” (iPAC) را آزمایش کردند تا توانایی آنرا در شناسایی انواع متفاوت لخته خون در نمونه خون انسان ارزیابی کنند. آنها در این آزمایش، نمونه خون چهار انسان سالم را گرفتند و سپس نمونه ها را در معرض عوامل لخته کننده متفاوت قرار دادند. آی پک در این آزمایش توانست انواع متفاوت لخته خون را از یکدیگر تشخیص دهد.
“ژو” افزود: ما در این پژوهش نشان دادیم که آی پک، ابزار قدرتمندی جهت بررسی مکانیسم ورای شکل گیری لخته خون است.
وی ادامه داد: با عنایت به گزارش هایی که در خصوص لخته شدن خون در اثر مبتلا شدن به کووید- ۱۹ انتشار یافته اند، این احتمال وجود دارد که شاید روزی بتوان از این ابزار برای درک بهتر مکانیسم ورای شکل گیری لخته های خون بهره برد.
“کیسوک گودا” (Keisuke Goda)، استاد بخش شیمی دانشگاه توکیو و از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: شاید بتوان با استفاده از این ابزار جدید، خصوصیت های انواع گوناگون لخته خون را مشخص کرد که پیش از این برای انسان ناشناخته بوده اند. به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد لخته های خون می تواند به پژوهشگران و پزشکان کمک نماید تا به ارزیابی تأثیر داروهایی بپردازند که برای مقابله با لخته شدن خون تجویز می شوند.
این پژوهش در مجله “eLife” به چاپ رسید.