با بو کشیدن هم می توان لاغر شد!
|به گزارش یسکافه یک مطالعه جدید، مسیرهایی را که از راه آن وجود یا عدم وجود بوهای خاص می تواند سبب روشن و خاموش شدن ذخیره چربی در روده شود را شناسایی کرده است.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا و به نقل از نیو اطلس، یک گروه تحقیقاتی از دانشکده پزشکی “بایلور”(Baylor) که چگونگی کارکرد اعصاب بویایی در تنظیم سوخت و ساز چربی در کرم های الگانس را ردیابی کردند، می گوید: سیگنال های حس بویایی می توانند مکانیسم های ذخیره چربی را بدون تاثیر در اشتها یا عادت های غذایی، خاموش یا روشن کنند.
کرم ها به علت سادگی سیستم های بویایی شان انتخاب شدند. کرم های الگانس(elegans) تنها سه جفت نورون بویایی دارند و از تلفیقی از آنها برای تشخیص طیف اندکی از بوها که برای آنها مفید می باشد، استفاده می نمایند.
سیستم بویایی انسان از لحاظ ساختاری مشابه این کرم ها اما بسیار پیچیده تر است، چون که انسان بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون نورون گیرنده بویایی دارد و می تواند بین رایحه های بسیار وسیع تری تمایز قائل شود.
این گروه تحقیقاتی به سرپرستی دکتر “آیزه سنا متلو”، از تحریک نوری اپتوژنیک برای فعال سازی نورون های بویایی مستقل در کرم ها بهره برد و اثرات آنرا از راه مدارهای عصبی انتخابی به مسیرهای عصبی که ذخیره چربی را در روده کنترل می کنند، ردیابی کردند.
این کرم های تحریک شده در کنار گروهی از کرم های دست نخورده قرار داده شدند و مشاهده شد که تفاوت مفهوم داری در میزان غذا خوردن، میزان حرکت یا دفع آنها به وجود نیامده است، اما میزان چربی در روده آنها تغییر نمود و نشان داد که وجود یا عدم وجود بوهای خاص، قدرت کنترل متابولیسم چربی را در کرم ها دارد.
دکتر “منگ وانگ” استاد ژنتیک مولکولی و ژنتیک انسان در بایلور اظهار داشت: باآنکه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما امکان دارد رایحه های خاص سبب تغییر در متابولیسم چربی و در نتیجه کاهش وزن شوند. این نشان داده است ما امکان دارد مجبور باشیم نه مراقب آنچه می خوریم، بلکه مراقب آنچه بو می نماییم، باشیم.
“موتلو” اظهار داشت: تحقیقات ما همینطور به مکانیسم احتمالی ارتباط بین بیماری های عصبی مانند آلزایمر و چاقی اشاره دارد، چون که امکان دارد تخریب اعصاب بویایی باعث پیشگیری از ارسال پیام های مهم به روده شود.
این مطالعه در مجله Nature Communications انتشار یافته است.