عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ نظارت کافی بر محصولات لبنی فله ای و سنتی وجود ندارد
|یسکافه: عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به اینکه محصولات صنعتی و کارخانه ای توسط چهار دستگاه نظارتی قوی رصد می شود، بر تضمین سلامت محصولات غذایی تاکید نمود.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، سید امیرمحمد مرتضویان، با اشاره به اینکه ریشه سم موجود در شیر و لبنیات موسوم به آفلاتوکسین در غذای دام است، اضافه کرد: اگر دام، غذایی مثل علوفه یا ذرت را بخورد که آلوده به کپک های سازنده سم آفلاتوکسین باشد، ممکنست این سم تولید و وارد شیرشود.
وی تاکیدکرد: البته این توضیح بدان معنا نیست که وجود این سم در شیر و لبنیات به میزانی که برای بدن مضر باشد در این محصولات مشاهده شده است.
مرتضویان افزود: وظیفه سازمان دامپزشکی پایش و بررسی شیر، گوشت و فرآورده های دامی سالم می باشد بدین سبب مردم مطمئن باشند که این سازمان نظارت های کافی را بعنوان مرجع ذی صلاح اعمال می کند.
وی در ادامه به خاصیت های شیر سالم اشاره نمود و اضافه کرد: شیر سالم شیری است که از فیلترهای استانداردهای ملی کشور عبور کرده باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه در کشور حدود ۳۳ هزار قلم کالا دارای استاندارد ملی مشخص شده اند، اذعان داشت: شیر خام باید به لحاظ خاصیت های میکروبی، سموم شیمیایی و حسی دارای استاندارد ملی باشد.
وی با اشاره به اینکه بطور قطع محصول استاندارد محصولی سالم می باشد، اعلام نمود: مبنا از محصول استاندارد یک مبنای شخصی نیست بلکه مبنا ستاندن تاییدیه های علمی سازمان استاندارد ملی ایران است.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه، سازمان ملی استاندارد ایران، واحد معاونت نظارت بر اجرای استاندارد که در تمام کشور شعب فعال دارد، سازمان غذا و دارو بعنوان متولی سلامت غذا و دارو (وابسته به وزارت بهداشت) سازمان دامپزشکی کشور بعنوان متولی سلامت شیر خام و محصولات لبنی و همین طور انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور مستقر در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، متولیان بررسی سلامت فرآورده های غذایی هستند.
مرتضویان افزود: باتوجه به نظارت های جدی و مستمر سازمانهایی که در بالا به آن اشاره شد، این اطمینان وجود دارد که محصولات صنعتی و کارخانه ای در چرخه ای ایمن به دست مصرف کننده برسند.
وی با اشاره به اینکه آمار و اخبار سلامت موادغذایی باید از تریبون دستگاه ها و مسئولان ذیربط منتشر شود، اشاره کرد: نمی توان هراز چندگاهی با اخبار غیرمستند و غیرعلمی ته دل مردم را خالی کرد.
به گفته عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه، محصولات صنعتی و کارخانه ای چهار متولی قوی و نظارتی دارند که شبانه روز برای تضمین سلامت این محصولات فعالیت می نمایند. حتی در بعضی کارخانه استانداردها از سطح ملی بالاتر است.
مرتضویان سفارش کرد: مردم می توانند برای اطمینان بیشتر از سلامت محصولات لبنی این محصولات را از شرکت های معتبر تهیه کنند چونکه قدمت و سابقه برخی کارخانجات بزرگ به ۶۰ تا ۶۵ سال بازمی گردد، سیستم کنترل کیفیت قوی این کارخانجات حتی از سازمان استاندارد سخت گیرانه تر است.
وی با اشاره به اینکه حد مجاز هر ماده ای در شیر خام در سازمان ملی استاندارد ذکر شده، اشاره کرد: شیرهای صنعتی شیرهایی هستند که مراجع قانونی سلامت این محصولات را کنترل می کنند.
مرتضویان اظهار داشت: مردم می توانند با آرامش خاطر از محصولات لبنی کارخانه ای استفاه کنند چونکه لطمه عدم مصرف لبنیات می تواند جبران ناپذیر باشد.
وی با اشاره به اینکه شیر یکی از هدایای خداوند به بشریت است، اظهار نمود: ایرانیان پیوند بزرگ و تاریخی با سنت ها دارند بدین سبب مواد غذایی سنتی همواره با اقبال عمومی ویژه ای مواجه بوده است.
مرتضویان در ادامه با اشاره به اینکه نظارت کافی برمحصولات لبنی فله ای و سنتی وجود ندارد، تاکیدکرد: نبود تاریخ مصرف و پروانه تاییدیه بهداشتی و بی نام و نشان بودن این محصولات سبب می شود که متخصصان نتوانند آماری از سلامت و یا عدم سلامت این محصولات عرضه کنند.
عضو هیئت علمی گروه صنایع غذایی دانشگاه با اشاره به این که ثابت شده کاهش مصرف لبنیات لطمه های کلانی به جامعه وارد می کند، اشاره کرد: پس از جنگ جهانی دوم تمام کشورهایی که امروزه از این کشورها با عنوان توسعه یافته یاد می شود برنامه های ویژه ای برای ترویج مصرف شیر ارائه دادند.
مرتضویان تاکیدکرد: سرانه مصرف شیر در برخی از کشورها مثل ایرلند، فرانسه و انگلستان از ۴۰۰ لیتر گذشته و این درحالی ست که در کشورما متأسفانه این عدد ۶۰ لیتر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه مصرف شیر را ضروری دانست و اشاره کرد: لطمه های عدم استفاده از شیر در کاهش ضریب هوشی کودکان، هوش اجتماعی، هوشیاری، کوتاهی قد، رشد استخوان ها و پوکی استخوان اثبات شده است.
وی با اشاره به اینکه شیر گاو یکی از با ارزش ترین پروتئین های منابع کلسیم و ویتامین D است، فرهنگ سازی و اجرای برنامه های آموزشی در امتداد افزایش مصرف سرانه شیر را از طرف متولیان ضروری ذکر کرد.
منبع: یسکافه