گزارش یسکافه؛ پشت پرده لبنیات سمی
|یسکافه: سخنگوی سازمان غذا و دارو، با اشاره به حواشی پیرامون خبر آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم آفلاتوکسین، توضیحاتی ارائه داد.
کیانوش جهانپور، در گفتگو با خبرنگار مهر، در رابطه با طرح ادعایی در خصوص وجود سم آفلاتوکسین در عمده ی مواد لبنی در کشور، اظهار داشت: متأسفانه این شیوه ورود موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است. موضوع آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان میدهد در همه سال های اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی همچون لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می کنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی کند بلکه به تشویش اذهان هم می انجامد. وی ادامه داد: آفلاتوکسین موضوعی است که سال ها است محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی، فائو، نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور بوده و موضوع جدیدی نیست. جهانپور، با عنوان این مطلب که آفلاتوکسین یک معضل در مواد غذایی خصوصاً لبنیات، خشکبار و فرآورده های گیاهی است، افزود: کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است. البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است. در همه سال های اخیر سعی شده است میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کم شود و حتی مروری بر تحقیقات نشان می دهد این میزان در مواد غذایی همچون لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است. وی اظهار داشت: مسؤولین فنی، واحدهای کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو دراین زمینه کوشش فراوانی داشته اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی بمراتب وضعیت بهتری از محصولات فله ای و عرضه سنتی دارند. خیلی از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استانداردها به خارج از کشور صادر می شود، البته کسی مدعی حذف آفلاتوکسین نیست. لکن طرح موضوع به صورت یک جانبه آن هم به شکلی که این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یک شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر کشورها، بطور قطع رفتار اطلاع رسانی درستی نیست. سخنگوی سازمان غذا و دارو، اضافه کرد: مطالعات در کشورهای مختلف نشان میدهد که ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوکسین گزارش شده است. این شاخص در ژاپن تا ۱۴ درصد و در ترکیه بیشتر از ۱۲/۴ درصد گزارش شده است، مضافاً اینکه استاندارد حد مجاز آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت می باشد. وی اشاره کرد: در هر حال سازمان غذا و دارو دراین زمینه تلاش لازم را داشته و البته کاهش آلودگی به آفلاتوکسین مستلزم ورود جدی و مشارکت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات کشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینکه امروزه تکنیک های حذف یا کاهش آفلاتوکسین در پروسه تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی دراین زمینه فراروی صنایع غذایی متصور است. در همین حال، بهادر حاجی محمدی که چنین ادعایی را در برنامه زنده تلویزیونی مطرح کرده بود، با ارائه توضیحاتی عنوان داشته که از صحبت های وی برداشت نادرست صورت گرفته است. وی گفته است؛ پیرو شرکت بنده در برنامه تلویزیونی سلام بامداد بخیر شبکه ۳ سیما در تاریخ ۲۸ دی ماه ۹۸، در بعضی از رسانه ها به غلط اینگونه تفسیر شد که تمامی شیرهای تولیدی در کشور سمی هستند و نباید مصرف شوند. حال آنکه بطور قطع چنین چیزی صحیح نیست و بنده نیز چنین منظوری نداشته ام. همانطور که سخنگوی سازمان غذا دارو اعلام کرد، تلاش مسئولان برای کاهش سم آفلاتوکسین در شیرها سال ها در حال انجام و این مقدار در سال های اخیر به شدت کاهش پیدا کرده و به پایین تر از حدود مجاز رسیده است. حاجی محمدی عنوان داشته است؛ ارقامی که درباب آلودگی شیرها در چند شهر اعلام گردید مربوط به نتایج چند پایان نامه و طرح تحقیقاتی علمی انتشار یافته در دانشگاه های کشور در سالیان گذشته بوده و به مدلول تعمیم پذیری به تمامی شیرها نیست. مسئولیت صحت و سقم این داده ها با آن پژوهشگران است. البته مطالعات قبلی صرفاً مطالعات اولیه بوده و نتیجه گیری دقیق نیاز به مطالعات ثانویه دارد که باید در آینده صورت گیرد. وی گفته است؛ مصاحبه اینجانب با این هدف عنوان شد که کوشش برای حذف کامل این سم در لبنیات جدی تر دنبال شود. خوشبختانه با بازرسی های انجام شده توسط سازمان دامپزشکی و سازمان غذا دارو هم اکنون آلودگی معناداری در شیر و فرآورده های لبنی وجود ندارد و پس جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات وجود ندارد.
منبع: یسکافه