شب یلدا چه تنقلاتی بخوریم
|به گزارش یسکافه متخصین طب سنتی سفارش می کنند در شب یلدا بهتر است از خوراکی ها و تنقلات مفید برای سلامت جسم و روح خود استفاده کنند.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، در ایران کهن، دی ماه، چهار جشن را در بر داشت که امروزه، از آن چهار، تنها شب اولین روز دی ماه یا شب یلدا را جشن می گیرند. «یلدا» واژه ای سریانی، به مفهوم تولد و ولادت است؛ زایش خورشید یا مهر یا میترا. بنا بر باور پیشینیان، در انتها این شب دراز، که اهریمنی و نامیمونش می دانستند، تاریکی شکست می خورد؛ روشنایی، پیروز می شود؛ خورشید، زاده می شود؛ و روزها رو به بلندی می نهد.
این شب برای ایرانی ها نحس بود و چون فرا می رسید، آتش می افروختند تا تاریکی و عاملان اهریمنی، نابود شده و بگریزند. مردم، گرد هم جمع شده و شب را با خوردن، نوشیدن و شادابی به سر می آوردند و خوانی ویژه می گستردند از میوه های تازه فصل و میوه های خشک. یلدا را می توان جشن و گردهمایی خانوادگی دانست. در شب یلدا، خویشاوندان نزدیک، در خانه بزرگ خانواده گردمی آیند و در سرمای آغازین زمستان، دور کرسی می نشینند و تا نیمه شب، میوه و آجیل می خورند و به فال حافظ گوش می سپارند و شاهنامه می خوانند. آجیل مخصوص و همه میوه های شب یلدا، جنبه نمادین دارند. بیشتر این میوه ها پُردانه هستند (نمادی از برکت خیزی و باروری) و سرخ رنگ (نمایندگان خورشید) مانند هندوانه، انار و چغندر پخته یا لبو. یلدا، نماد پیروزی نور بر تاریکی و مایه گسترش زندگانی تندرستانه است؛ پس نیک آن است که آنرا با پرخوری و باهم خوری و برهم خوری، که آفت های روش زندگی نوین اند، آلوده نکنیم. متصصین طب سنتی سفارش کرده اند، در این شب شام را سبک میل کنید و به فاصله ای حدود ۲-۱ ساعت، از خوان نعمت های خداوندی به خوبی بهره ببرید. آجیل شب یلدا، از گذشته ها شامل گندم، نخود برشته، شاهدانه، تخمه هندوانه و کدو، بادام، پسته، فندق، گردو، کشمش و مویز، انجیر و توت خشک، برنجک و… بوده ولی امروزه متأسفانه آجیل های مرسوم، بسیار شور هستند. مویز، توت و انجیر خشک را دریابید. جرم لبو، کمی حابس شکم است در حالیکه آبی که چغندر در آن پخته می شود، ملیّن طبع است؛ پس بهتر است لبو را با کمی از آب آن میل نمایید. ترشی ها برای بافت های عصبی مانند مغز و نخاع، دهانه معده، تاندون ها و لیگامان ها، پوست، و دهانه رحم زیان آور هستند. پس میوه های ترش نخورید و پرتقال، سیب، به یا انار شیرین را با فاصله از شام، نوش جان کنید. هندوانه را بسیار کم و به رسم یلدایی بخورید و در کنار آن از آجیل های گرم میل کنید تا گرفتار عارضه نشوید. همینطور سفارش می شود که نوشیدنی های خوب فصل زمستان و شب یلدا مانند چای ایرانی با هل یا دارچین یا زعفران، دم نوش نعنا با کمی نبات، معجون شیربادام با هل و… میل شود.