مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا اعلام کرد ناباروری یک زوج از هر ۵ زوج ایرانی
|یسکافه: مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا ضمن تشریح وضعیت درمان ناباروری در کشور اظهار داشت: در حوزه درمان ناباروری هیچ تفاوتی با کشورهای پیشرفته و توسعه یافته نداریم.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، دکتر علی صادقی تبار در نشست نقد و بررسی «آسیب شناسی تابوانگاری ناباروری» که به مناسبت روز فرهنگ عمومی در مرکز درمان ناباروری ابن سینا برگزار شد، با اشاره به اینکه ما معتقدیم که تغییر باور و نگاه مردم در حوزه ناباروری در توفیق گروهی ما در این عرصه موثر است، اظهار داشت: تجربه ثابت کرده است که در سال های گذشته زمانی که توانسته ایم باور های غلط را اصلاح نماییم، شاهد بهبود سطح زندگی، موفقیت در خدمات پزشکی و در نهایت زندگی و شرایط بهتر بوده ایم. بعنوان مثال در گذشته سقط درمانی، اقدامی غلط و غیر اخلاقی تلقی می شد و حتی مراجع و اندیشمندان هم به این حوزه ورود نمی کردند، اما وقتی که ابعاد مختلف قضیه عنوان شد و گرفتاری های ناشی از بیماری های صعب العلاج جنین اعلام شد، نگاه مردم و مسئولین تغییر نمود و به سمتی رفتیم که در مجلس شورای اسلامی در اینباره قانونی وضع شد در خصوص اینکه در شرایطی که بیماری صعب العلاج برای جنین وجود دارد، باید آنرا سقط کرد.
مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا، با اشاره به اینکه رسانه ها در حوزه فرهنگسازی چنین مسائلی نقش بسیار مهمی دارند، اضافه کرد: در عین حال سازمان های سیاست گذاری مانند وزارت رفاه که می توانند خدمات حمایتی عرضه کنند، دانشگاه ها و نهادهایی که مسئولیت فرهنگی دارند و… باید خویش را در این عرصه ها سهیم دانسته و مشارکت کنند. امروز هدف ما این است که بررسی و صدمه شناسی نماییم که اولاً مردم چگونه ناباروری را تابو می دانند و دوما این مورد چه صدمه های فردی و اجتماعی به دنبال دارد و در نهایت ما چه نقشی برای جلوگیری از این مورد داریم.
افزایش سن ازدواج در کشور
صادقی تبار افزود: هم اکنون نگاه ویژه ای نسبت به بحث جمعیت در کشور وجود دارد. زندگی شهرنشینی و محدودیت هایی که از نظر مسائل اقتصادی در جامعه دیده می شود، سبب شده که سن ازدواج افزایش یافته و در عین حال گرایش زوجین برای داشتن فرزند کم شده باشد.
ناباروری یک زوج از هر ۵ زوج ایرانی
وی با اشاره به اینکه بحث جمعیت و نگاه به آینده جمعیتی کشور بحث مهمی است که مورد توجه مسئولین و سیاستگذاران کشور است، اظهار داشت: طبیعتاً ما باید از اتفاقات و ابزارهایی که به این پدیده دامن می زند، جلوگیری نماییم. هم اکنون با عنایت به میزان مراجعات به پژوهشگاه ابن سینا معتقدیم ۲۰ درصد جمعیت ما یعنی از هر پنج زوج یک زوج با این مورد دست به گریبان هستند و ما در امر درمان شان دخیل هستیم و مشارکت داریم. حال دلمان می خواهد میزان موفقیت زوج های نابارور بالاتر رفته و درمان مناسبی را به آنها عرضه دهیم. در عین حال باید توجه کرد که جمعیت کشور هم می تواند متاثر از این اتفاق باشد. در حوزه ناباروری بحث سلامت فردی افراد هم مطرح است؛ زمانیکه زوجی نابارورند، هم زوجین و هم خانواده هایشان احساسات ناخوشایندی دارند و فکر می کنند که با نقیصه ای مهم مواجه اند. ازاین رو پرداختن به این مورد که این پدیده یک خصوصیت است نه یک بیماری، می تواند سلامت فرد و اطرافیانش را افزایش دهد. در عین حال باید ناباروری را مقداری متفاوت از گذشته عرضه دهیم و نگاه خانواده ها را به این سمت ببریم که ناباروری با ناتوانی جنسی متفاوت می باشد.
وی افزود: باید توجه کرد که سلامت فرد و جامعه از بحث ناباروری متاثر خواهد بود. همینطور باید توجه کرد که جوان بودن یک جامعه، در توسعه آن بسیار اثرگذار است. توجه به این موضوعات می تواند ابعاد گسترده ای داشته باشد و ما هم معتقدیم که باید نقش خودمان را به خوبی ایفا نماییم.
تولدهای تقویمی
صادقی تبار در ادامه در پاسخ به سوالی درباره مبحث تولدهای لاکچری که در تاریخ های خاص اتفاق می افتد، اظهار داشت: در مرکز ابن سینا اصلاً چنین موضوعی و چنین افزایش آماری نداشتیم و قبول نمی نماییم که کسی خارج از موعد مقرر زایمان انجام دهد. بنده از یک بیمارستان هم در این زمینه آمار گرفتم که آمار آن بیمارستان به واسطه درخواست مادران و والدین ۲۰ درصد رشد داشت. باید توجه کرد که گاهی اوقات استفاده نابجا از مفاهیم بار منفی بزرگی را به دنبال می آورد و تصور می شود که جامعه پزشکی مردم را ترغیب می کنند که زایمان شان را در یک تاریخ خاص انجام دهند. همینطور می گویند چنین اقدامی ضریب هوشی نوزادان را کاهش می دهد؛ این در حالیست که تصور نمی کنم هیچ پزشکی در این زمینه بی توجه باشد و بعید می دانم پزشکی چنین اقدامی انجام دهد. در عین حال تغییر ۲۴ ساعته و حتی ۴۸ ساعته هم در مواردی مانند کاهش ضریب هوشی تاثیری ندارد. ازاین رو گاهی انتشار چنین اخباری بگونه ای است که بی جهت جو درست می شود و اعتماد به جامعه پزشکی را می کاهد. این مورد خطرناک می باشد و نباید در انتشار این اخبار به شکل نادرست عمل نماییم و مثلاً بگوییم که آمار زایمان در چنین تاریخ هایی ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.
وضعیت دسترسی و پوشش بیمه ای داروهای درمان ناباروری
صادقی تبار در پاسخ به سوال دیگری درباره وضعیت درمان ناباروری در کشور در مقایسه با کشورهای پیشرفته، اظهار داشت: بطور قطع داروهایی که در مراکز پزشکی کشورمان در حوزه درمان ناباروری استفاده می شود و بخصوص داروهایی که در داروخانه به بیماران عرضه می شود، همان برندهای استانداردی است که در تمام دنیا استفاده می شود. ازاین رو همان دارویی که در کشورهای توسعه سفارش و استفاده می شوند، در کشور ما و در مرکز ابن سینا هم وجود دارد. بعضی از داروها هم در کشور ما توانسته اند مجوز سازمان غذا و دارو را دریافت نمایند و در کشورمان هم تولید می شوند، اما داروهای وارداتی مشابه آنها هم وجود دارد. خوشبختانه سازمان های بیمه گر هم بخش عمده ای از داروهای خارجی که با دلار و ارز وارد می شوند، پوشش بیمه ای دارند. با اینکه این پوشش بیمه ای کامل نیست، اما برخی داروهای این حوزه تحت پوشش بیمه قرار دارند.
برابری درمان های ناباروری در ایران با مراکز درجه یک دنیا
مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا تصریح کرد: ازاین رو مردم بدانند که در حوزه درمان ناباروری هیچ تفاوتی با سایر کشورهای دنیا نداریم. چه بسا مراکز درمان ناباروری ایران، از خیلی از کشورهای اطراف بهتر کار درمان ناباروری را انجام داده و با مراکز درجه یک دنیا در این عرصه برابری می نماییم. ازاین رو هیچ تفاوتی بین درمان های ناباروری که در ایران عرضه می شود با کشورهای مترقی و توسعه یافته وجود ندارد.
وضعیت توریسم درمانی در حوزه درمان ناباروری
وی در پاسخ به سوال ایسنا در خصوص وضعیت توریسم درمانی در حوزه ناباروری اظهار داشت: ما چند خصوصیت مهم در حوزه درمان ناباروری داریم که منجر به رونق توریسم درمانی در این عرصه شده است؛ اول اینکه تیم تخصصی و پزشکی بسیار قوی در مقایسه با کشورهای اطراف شامل ترکیه، عربستان، عراق، افغانستان، پاکستان و… داریم. دوم اینکه تعرفه های درمان ناباروری در ایران بسیار ارزان است و حدودا در کمتر جایی از دنیا می توانید خدمات پزشکی به این ارزانی پیدا کنید. بعنوان مثال هم اکنون یک سیکل درمان ناباروری در کشور با تمام هزینه های کلینیکال، پاراکلینیکال و دارو جمعا زیر ۱۰۰۰ دلار تمام می شود. این در حالیست که این رقم در کشور ترکیه و قبرس حدود ۶۰۰۰ دلار، در اروپا بین ۸ تا ۹ هزار یورو و در آمریکا بین ۱۲ تا ۱۵ هزار دلار با همین کیفیت است. ازاین رو نه تنها در حوزه درمان ناباروری بلکه در تمام خدمات پزشکی این مورد را می بینیم. ازاین رو هم از نظر قیمت و هم از نظر تبحر تیم پزشکی و هم از نظر جاذبه های گردشگری کشور، توریسم خارجی رغبت دارد که خدمات درمانی اش را از ایران دریافت کند و این مورد یک فرصت است که امیدواریم به خوبی در کشور مدیریت شود.
عوارض درمان های غیرحرفه ای ناباروری
صادقی پور همینطور درباره عوارض درمان های غیرحرفه ای برای ناباروری، اظهار داشت: مهم ترین صدمه ای که افراد در اینگونه مراجعات می خورند، از دست دادن دوران طلایی باروری شان است. گاها می بینیم که زوجی چندین سال یک درمان غیر موثر و غیرحرفه ای را پیگیری کردند که اگر هم موثر باشد، تاثیرش بسیار اندک بوده است و فرصت طلایی شان را از دست داده اند.
وی اضافه کرد: درمان های مکمل و طب سنتی در حوزه ناباروری نه تنها درست نیست، بلکه حتی در مراکز انفرادی غیر از مراکز درمان ناباروری هم سفارش نمی شود؛ چونکه درمان ناباروری اقدامی تیمی است و باید جمیع متخصصین مورد نیاز در کنار یکدیگر اقدام نمایند. این اقدام را در پژوهشگاه ابن سینا انجام داده ایم و حتی مسائل روحی و روانی بیماران مورد توجه قرار می گیرد. متخصصین داخلی، غدد، ژنتیک، جراح، متخصصین کنترل بارداری، سقط و… باید همگی در یک مرکز قرار داشته باشند تا بیمار در نقاط مختلف شهر سرگردان نشود.
صادقی تبار با اشاره به شعار “پایان ناباروری”، اظهار داشت: یک زمانی در جامعه شاهد بودیم که فرد نابارور با سرافکندگی مهر اجاق کوری و عقیمی را به دوش می کشید. ازاین رو مایل نبود درباره این مورد صحبت کند. حال تکنیک های درمان ناباروری و دانش بشر که روزبروز پیشرفت کرده، بگونه ای بوده که امروزه شاهدیم که رشد این دانش سرعت بیشتری گرفته تا جایی که بحث حفظ باروری برای افرادی که سن باروری را گذرانده اند با خدماتی مانند انجماد تخمک و یا رسیدن به جایی که صحبت از جوان سازی تخمدان در زنان می شود، رسیده ایم.
دیگر از واژه “ناباروری” استفاده نکنیم
وی تصریح کرد: بر همین مبنا یک زوج با هر شرایطی بطور قطع می تواند با یکی از روش های درمان ناباروری دارای فرزند شود. ازاین رو دیگر نباید از واژه ناباروری استفاده نماییم و معتقدیم که ناباروری خاتمه یافته است. یکی از اقداماتی که مجموعه ابن سینا برای تحقق این هدف انجام داده این است که حوزه پژوهش را با حوزه درمان لینک کرده است. ازاین رو حوزه پژوهشی نیازهای بروز درمانی را لمس می کنند. محققین ما در ارتباط با حوزه درمان بوده و در حوزه های کاربردی اقدام نموده و نتایج شان را در حوزه درمان به اشتراک می گذارند. در عین حال مجموعه ابن سینا تمام خدمات مربوط به ناباروری را شامل مشاوره تا اقدامات تکنولوژیکال عرضه می دهد. ما خدمات را از نیازسنجی تا انجام اقدامات پژوهشی و طراحی سیستم های درمان انجام داده ایم تا شعار خاتمه ناباروری محقق شود. البته شرط رسیدن به این واقعیت داشتن همت، پشتکار و استمرار در درمان است. این صحبت من به این معنا نیست که درمان ناباروری مانند یک جراحی ساده است، بلکه فرآیندی کُند و زمان بر است، اما استمرار در درمان برابر با رسیدن به هدف نهایی یعنی بچه دار شدن است.