مدیرکل دفتر سلامت وزارت بهداشت عنوان کرد؛ فقط ۴۵درصد مادران تا ۲سالگی به بچه شیر می دهند
|یسکافه: مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، اظهار داشت: هزار روز اول زندگی از لقاح تا ۹ ماه حاملگی مادر و دو سال بعد از تولد، دوران طلایی و کلیدی سلامت کودک است.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، دکتر سیدحامد برکاتی به مناسبت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر، اظهارداشت: طبق برآوردها اثر اقتصادی سالانه تغذیه با شیر مادر ۳.۲ میلیارد دلار در اقتصاد جهانی بوده که این رقم معادل نیم درصد تولید ناخالص جهانی است. وی ادامه داد: شیر مادر می تواند چرخه فقر را بشکند، چونکه طبیعتا یک انسان باهوش در بزرگسالی ریسک کمتری برای فقیر شدن خواهد داشت. برکاتی افزود: همه ساله برنامه ترویج تغذیه با شیرمادر در هفته جهانی این برنامه از ۱۰ تا ۱۶ مرداد در همه کشورهای جهان همچون ایران گرامی داشته می گردد. این برنامه در ایران از سال ۱۳۷۲ برگزار شده و امسال هم این گرامیداشت با شعار جهانی «تغذیه با شیر مادر، زیربنای زندگی سالم» برگزار می گردد. مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، اضافه کرد: اهداف هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر شامل آگاه سازی مردم در ارتباط با مزایای تغذیه با شیر مادر و امنیت غذایی، کاهش فقر و سلامت با یک تغذیه خوب، تثبیت تغذیه با شیر مادر بعنوان زیربنای زندگی سالم، مشارکت افراد و سازمان ها برای تاثیر بیشتر برنامه ها، ترویج سبک زندگی سالم با عنایت به زندگی ماشینی امروزه و تبلیغ شیر مادر در برابر میل به مصرف شیر مصنوعی است. وی افزود: بهترین و مناسب ترین تغذیه برای یک نوزاد تا دو سالگی تغذیه با شیر مادر است که در ۶ ماه اول این تغذیه منحصر در شیر مادر می گردد و بعد از آن تا یک سالگی غذا بعنوان کمک در تغذیه و شیر غذای اصلی است و از یک تا دو سالگی غذا بعنوان تغذیه اصلی و شیر بعنوان تغذیه کمکی خواهد بود. برکاتی با اشاره به اهمیت تولید امنیت غذایی در طبقات نامتمکن اجتماعی، تصریح کرد: در دنیا وضعیت تغذیه با شیر مادر خوب نیست و فقط ۴۰ درصد شیرخواران از شیر مادر تغذیه می کنند. در حالیکه نوزاد در ۶ ماه اول نوزاد باید شیر مادر بخورد مگر اینکه استثنائاً در ۳ تا ۵ درصد نوزادان با تجویز پزشک چنین کاری صورت نگیرد. مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، اظهار داشت: در جهان فقط ۴۵ درصد مادران تا ۲۴ ماهگی به بچه شیر می دهند. در صورتیکه تغذیه با شیر مادر اگر درست صورت گیرد از سالانه ۸۲۳ هزار مرگ کودک و ۲۰ هزار مادر در دنیا پیشگیری می کند. وی افزود: عدم تغذیه با شیر مادر با درجه هوش کمتر در کودکان ارتباط دارد. شیر مادر از انواع سوءتغذیه، لاغری، کم وزنی، کوتاه قدی و اضافه وزن و چاقی پیشگیری می کند. برکاتی بیان داشت: تنها یک درصد مادران در دنیا سوء تغذیه دارند و مابقی مادران حتی با عدم تغذیه کامل می توانند حداقل های شیر کودک را تامین کنند. چونکه کیفیت شیر مادر به هیچ عنوان تحت تاثیر تغذیه مادر قرار نمی گیرد، ازاین رو مادرانی که تغذیه کامل ندارند هم می توانند شیر کامل به نوزاد بدهند. وی اثرات بلندمدت سلامتی ناشی از تغذیه کودکان با شیر مادر را برشمرد و اظهار داشت: پیشگیری از بیماری های قلبی و فشار خون، پیشگیری از مبتلا شدن به سرطان های سینه، تخمدان و دهانه رحم در مادران و پیشگیری از بیماری های عفونی، عفونی تنفسی، عفونت گوش میانی و اسهال در کودکان همچون اثرات بلندمدت سلامتی ناشی از تغذیه کودکان با شیر مادر به حساب می آید. برکاتی، هزار روز اول زندگی از لقاح تا ۹ ماه حاملگی مادر و دو سال بعد از تولد را دوران طلایی و کلیدی سلامت کودک دانست و تصریح کرد: این دوران بسیار برای آینده هر انسانی حیاتی می باشد. حداکثر رشد مغزی، عمده یادگیری پایه ای کودک، شخصیت کودک، ارتباط عاطفی کودک و مادر در این دوره اتفاق می افتد. مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت، بیان داشت: تغذیه با شیر مادر خطر مبتلا شدن به اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی را ۱۰ درصد می کاهد. مرگ در سال اول زندگی کودکانی که شیر مادر می خورند نیز، ۲۱ درصد کاسته می شود. برکاتی در انتها تصریح کرد: هر سال تبلیغ می گردد که فلان شیر مصنوعی ارتقای کیفیت پیدا کرده و به شیر مادر نزدیک تر شده است که این خود نشان دهنده این است که تبلیغات قبلی نادرست بوده است. ازاین رو باید اظهار داشت که هیچ شیر مصنوعی نمی تواند جایگزین مناسبی برای شیر مادر باشد.