بایدها و نبایدهای تغذیه ای روزه داران در وعده سحری
|یسکافه: عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره نکات تغذیه ای در ماه رمضان اظهار داشت: یکی از موارد شایعی که در ایام اول روزه داری و معمولا پس از سحری، برای بعضی از روزه داران تولید مشکل می کند، سردردهای متوسط یا شدید می باشد که با رعایت موارد تغذیه ای می توان از بروز آن جلوگیری کرد.
به گزارش یسکافه به نقل از ایسنا، دکتر منصور رضایی – دکترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری اضافه کرد: به همین دلیل، نخستین سفارش جدی این است که روزه داران از مصرف غذاهای ادرارآور بخصوص چای، قهوه و شکلات پرهیز کنند. این مواد غذایی چون مدر هستند، سبب دفع آب و املاح از بدن می شوند و همین مسئله، سبب کاهش ذخایر آبی بدن شده و فرد را دچار عطش فراوان می کند.
رضایی اذعان کرد: از طرفی بهتر است یک هفته پیش از شروع ماه مبارک رمضان، به تدریج مصرف چای و سایر مواد غذایی ادرار آور را در وعده صبحانه کم کنند تا سیستم عصبی مرکزی آنها به میزان کمتری از دریافت کافئین عادت کند و روزهای اول روزه داری دچار مشکل جدی نشوند.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی خطاب به روزهداران، بیان کرد: اغلب افرادی که صبحانه میل نمی کنند، معمولا بدون وعده سحری هم روزه می گیرند که این امر سبب کاهش ذخائر قندی در بدن شخص می گردد. سحری نخوردن، سبب کاهش ذخائر مواد قندی در بدن می گردد و چون ذخائر قندی برای سوخت مغز ضروری می باشد، فرد دچار بی حالی، مشکلات گوارشی و سردردهای شدید می گردد و در بلند مدت هم معده این افراد دچار مشکل می گردد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: سفارش بعدی به روزهداران این است که پس از وعده سحر نخوابند و خواب پس از سحر، فرد را دچار نوسانات قند می کند و این امر سردرد و مشکلات گوارشی را برای روزه داران به همراه دارد.
رضایی با بیان اهمیت مصرف مواد غذایی فیبردار در وعده سحری، عنوان کرد: فیبرها در داخل غلات، نان سنگک، انواع سبزی، میوه ها و سالاد وجود دارد. محصولات حاوی فیبر وقتی که وارد بدن و روده ها می شوند، مواد مورد نیاز بدن مثل آب، قند، ویتامین و املاح را آهسته وارد خون می کند و سبب می گردد که فرد دچار نوسانات قند و فشار خون نشود و این در شرایطی است که متاسفانه مردم در زندگی شهری، فیبر مواد غذایی حاوی فیبر را حذف می کنند.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری در این خصوص اظهار نمود: متاسفانه خیلی از مردم به جای مصرف میوه طبیعی، آبمیوه می نوشند و به جای استفاده از ساقه سبریجات که دارای مقادیر زیاد فیبر است ساقه سبزیجات را دور می ریزند. برنج سفید، نان سفید و آرد سفیدی مصرف می کنند که فیبر ندارد و این همه سبب یبوست می گردد و خود یبوست عامل مبتلا شدن به بیماری های دیگر است.
رضایی خاطرنشان کرد: روزهداران در وعده سحر، از غذاهای فرآوری شده و کارخانهای و شور، مثل تن ماهی، انواع سوسیس و کالباس و همبرگر استفاده نکنند. این مواد غذایی غالبا فیبر کم دارند و در عین حال غنی از نمک پنهان هستند که سبب تشنگی و عطش فراوان می گردد.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی با تاکید بر اینکه در وعده سحر، مصرف غذای خیلی چرب و سرخ شده سفارش نمیشود، ادامه داد: در وعده سحر، مردم از مصرف غذاهای بسیار چرب پرهیز کنند؛ چون که با مصرف این مواد بدن برای سوخت و ساز نیاز به مایعات بیشتر دارد و همین امر سبب تشنگی و عطش می گردد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه اظهار داشت: در وعده سحر غذاها را با لیمو ترش، نارنج، سیر و پیاز و بعضی از ادویه ها مزه دار کنید. همینطور سفارش میشود در این وعده لبنیات مصرف کنید، غذا را آرام آرام و جویده میل کنید، آب زیاد ننوشید و به جای قندهای ساده از قندهای کامل و پیچیده مثل نشاسته موجود در نان سنگک، برنج و ماکارونی استفاده کنید. تلاش کنید بیشتر از آجیلهای تازه و بینمک، لبنیات کم چرب و کم نمک، تخم مرغ کاملا پخته یا حبوبات خیس کرده و ترجیحا جوانه زده استفاده و کمتر از پروتئین حیوانی بخصوص گوشت قرمز در این وعده استفاده کنید.
رضایی در انتها ابراز امیدواری کرد که روزهداران با رعایت هرچه بیشتر نکات تغذیهای فوق، کمتر دچار نوسانات خلق و خویی شده و سبب افزایش آستانه تحمل روزهداران عزیز شود و سراسر این ماه پرفضیلت با خلق محمدی سپری شود.