مهر گزارش می دهد؛ قارچ های مرگ آور در سبد غذایی مردم، وجود ۱۰۰ نوع قارچ سمی
|یسکافه: افزایش آمار مسمومیت بر اثر مصرف قارچ های سمی در بعضی از استان های کشور، زنگ خطری جدی برای تهدید سلامت مردم است.
به گزارش یسکافه به نقل از مهر، در ایام اخیر، اخبار متعددی از چند استان کشور به گوش می رسد در خصوص اینکه تعداد زیادی از هموطنان بر اثر خوردن قارچ های سمی، دچار مسمومیت شده و یا اینکه جان خویش را از دست داده اند. این در شرایطی است که هشدارهای مسئولین وزارت بهداشت و سایر مسئولین مربوطه، حکایت از این واقعیت دارد که عده ای برای امرار معاش، حاضر شده اند جان هموطنان خویش را به خطر بیاندازند.
کاسبی با سلامت مردم، مبحث تازه ای نیست و ما همواره با اخبار و رویدادهای مختلفی در گذر زمان مواجه بوده ایم که برخی افراد، آگاهانه یا ناآگاهانه با توزیع و فروش برخی محصولات، سلامت مردم را به خطر انداخته اند که نمونه اخیر آن، فروش قارچ های سمی است.
هر سال با فرا رسیدن فصول بهار و پاییز، با رویش تعدادی از گونه های سمی قارچ در بعضی نقاط کشور مواجه هستیم، امسال هم با عنایت به به شرایط خاص آب و هوایی، به خصوص بارندگی های اخیر و شرایط محیطی مانند نور و دمای هوا، رویش و تکثیر قارچ های سمی در استان های غربی افزایش یافت و سبب شد افرادی که علاقه مند به چیدن و مصرف قارچ از دل طبیعت هستند و در مورد عوارض مسمومیت ها اطلاعی ندارند، دچار مسمومیت شوند.
در سال جاری با تعداد بیشتری از اینگونه مسمومیت ها روبرو شدیم و حدودا ۷۰۰ نفر در کشور با مصرف قارچ سمی، دچار عارضه و مسمومیت شده اند که دلیل آن هم همان شرایط خاص آب و هوایی کشور در نقاط غربی است.
دکتر کامبیز سلطانی نژاد دبیر انجمن سم شناسی و مسمومیت های ایران، با عنوان این مطلب که قارچ های سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ های خوراکی دارند و تشخیص آنها توسط افراد عادی میسر نیست، می گوید: در جهان بیش از ۵۰۰۰ گونه قارچ وجود دارد که حدود ۱۰۰ گونه از آن برای انسان سمی است.
اینگونه قارچ ها، در اثر پختن، کبابی و یا آب پز کردن، باز هم سمی می مانند و مواد سمی آنها تخریب نمی شودوی با اشاره به اینکه روش تشخیص قارچ سمی و گونه های خوراکی آن به طرق کاملا علمی و تخصصی توسط متخصصان میسر است، معتقد است؛ قارچ های سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچ های خوراکی دارند و تشخیص آنها، توسط افراد عادی میسر نیست، بنابراین امسال با تعداد زیادی از اینگونه مسمومیت ها در کشورمان مواجه شدیم.
این سم شناس خطاب به مردم سفارش می کند به هیچ وجه، قارچ های خودرویی که در دشت ها و جنگل ها می روید را نچینند و مصرف نکنند، چون که اینگونه قارچ ها، در اثر پختن، کبابی و یا آب پز کردن، باز هم سمی می مانند و مواد سمی آنها تخریب نمی گردد.
دبیر انجمن سم شناسی و مسمومیت های ایران، در مورد علائم و نشانه های مسمومیت توسط قارچ های سمی، می گوید: ۹۰ درصد مسمومیت های شدید توسط قارچ ها، به علت ماده ای سمی به نام «آماتوکسین» است که این ماده عموما بر روی کبد تاثیر مخرب می گذارد. علائم مسمومیت با قارچ، در دو مرحله بروز پیدا می کند، مرحله اول، ۶ تا ۱۲ ساعت بعد از مصرف قارچ با نشانه هایی نظیر تهوع و استفراغ، دردهای شکمی و احساس ضعف بروز پیدا می کند و مرحله دوم ۲۴ ساعت پس از علائم اولیه، با ضعف، سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری خویش را نشان داده است که این حالات ناشی از درگیری کبدی و کلیوی در فرد مسموم است که ممکن است او را به مرگ برساند.
وی در مورد درمان مسمومیت شدید با قارچ های سمی، عنوان می کند که تنها درمان اینگونه مسمومیت ها پیوند اورژانسی کبد است، ازاین رو با مشاهده علائم اولیه مسمومیت، باید فرد را سریعا به مراکز درمانی ارجاع دهند.
در همین حال، مجتبی خالدی سخنگوی سازمان اورژانس کشور، می گوید: مصرف و لمس قارچ های سمی کوهپایه ای یا کوهستانی ممکن است مسمومیت تولید کند اما تمام افرادی که دچار مسمومیت گوارشی شدند، سابقه مصرف این گونه قارچ ها در سال های گذشته را داشته اند.
وی با اشاره به این مطلب که برخی افراد قارچ های کوهی و طبیعی را جمع آوری و برای فروش و امرار معاش به مغازه ها عرضه می دادند و مردم هم بخصوص در استان های غربی کشور با این تصور که قارچ های فله در مغازه ها، سالم هستند، اقدام به مصرف قارچ می کردند، در مورد علائم مسمومیت گوارشی ناشی از مصرف قارچ های سمی، می گوید: اگر مردم بعد از مصرف قارچ دچار تهوع، استفراغ، سرگیجه دل درد، کاهش هوشیاری، ضعف عضلانی، تشنج و زردی شدند سریعا به مراکز درمانی رجوع کنند تا دچار نارسایی کبد نشوند.
خالدی می افزاید: درمان مسمومیت های گوارشی ناشی از مصرف قارچ های سمی، به زمان رجوع فرد مسموم شده به مراکز درمانی بستگی دارد و در صورتی که رجوع به موقع باشد، بیماری به سرعت کنترل و درمان می گردد اما در صورتی که فرد دیر رجوع کند، خطرناک است که ممکن است فرد دچار نارسایی کبد و یا حتی مرگ شود.